Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Sándor Ádány
Szelvénykettőzés hatása vékonyfalú hidegen hajlított elemek viselkedésére

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Sándor Ádány
Location of studies (in Hungarian): BME Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék
Abbreviation of location of studies: EOTM


Description of the research topic:

Az utóbbi években kiterjedten alkalmaz az építőmérnöki gyakorlat vékonyfalú hidegen hajlított (elsősorban acél) szelvényeket bizonyos funkciókban. Ilyen tipikus alkalmazás pl. épületek másodlagos teherviselő rendszere: szelemenek, falvázgerendák, héjalás. Minthogy gyártástechnológiai okból az elemek vastagsága adott, gyakran olyan szerkezeti megoldást alkalmaznak, hogy a legnagyobb igénybevételű részeken ne csak egy szimpla szelvény dolgozzon, hanem kettő. Az alkalmazott szelvényalak és a funkció szerint ez többféleképpen oldható meg, pl. Z-profilok esetén a szelvények átlapolásával (pl. többtámaszú gerenda támaszkörnyezetében), C-profilok esetén azonos méretű C-szelvények egymáshoz kapcsolásával (pl. összeforgatva doboz-szerű szelvény kialakításával), vagy kismértékben eltérő méretű C-szelvények egymásba csúsztatásával.
Bár ezek a megoldások mindennaposak a gyakorlatban, az ilyen kettőzött szelvények viselkedése máig számos tisztázatlan kérdést rejt. Pl:
-- mi a kettőzés hatása a merevségre, vagy ezen keresztül az igénybevétel-eloszlásra ?
-- mekkora többletteherbírás érhető el a szelvénykettőzéssel a különféle terhelésekre és viselkedési módokra (hajlított szelvényként, közvetlen erőbevezetésre, nyomott oszlop stabilitásvesztésére,) ?
-- hogyan befolyásolja a vislekedést a kettőzés kialakítása (pl, kettőzött szakasz hossza, a kapcsolóelemek típusa, tuladonságai, elrendezése) ?
A javasolt kutatás ezen tisztázatlan kérdésekre igyekszik választ adni, a gyakorlati felhasználás számára is alkalmazható módon. A kutatás elsősorban numerikus modellezéssel valósul meg (pl. ANSYS végéselemes szoftver alkalmazásával), de tényleges laboratóriumi kísérletek elvégzése is szükséges lehet.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )