Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsuzsa Szalay
Az épületek nyári túlmelegedése elleni védekezés eszközei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsa Szalay
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

Az épületek fűtési energiaigényére vonatkozó szabályozások folyamatosan szigorodnak: az EU irányelvek szerint 2020 után már csak „közel nulla” energiaigényű új épületek építhetőek a tagállamokban. Kérdés azonban, hogy az alacsony fűtési energiaigényű épületek mennyire kedvezőek a nyári hőkomfort szempontjából.
A nyári légállapotokat épületgépészeti megoldások mellett passzív, épületszerkezettani- építészeti eszközökkel is jelentősen befolyásolni lehet. Ilyenek például a hőtároló tömeg, a külső tömör és átlátszó szerkezetek aránya, az árnyékolás, illetve a szellőztetés. Emellett újszerű megoldások, pl. fázisváltó anyagok, kéthéjú homlokzatok, innovatív átszellőztetési stratégiák is alkalmazhatóak.
A kutatás célja a téli és a nyári állapotok szempontból egyaránt kedvező megoldások keresése, valamint a nyári légállapotokat megbízhatóan közelítő egyszerűsített módszer kidolgozása.
A nyári állapotokkal különösen fontos foglalkozni, hiszen a regionális éghajlati modellek előrejelzése szerint Magyarországon már a ma épített épületek várható élettartama alatt (50-100 év) is nagy mértékben emelkedni fog a nyári napok és a hőhullámos napok száma. Az urbanizáció fokozódásával a városi hősziget jelensége is egyre jelentősebb lesz.
A kutatás fő feladatrészei:
- a nyári állapotok értékelése dinamikus szimulációval és egyszerűsített módszerekkel
- paraméterelemzés, különböző technikák hatásának elemzése
- épületeken végzett helyszíni mérések, monitoring
- nyári túlmelegedés kockázatát becslő egyszerűsített módszer kidolgozása

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )