Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Flórián Kovács
Magasabb rendben szimmetrikus objektumok szerkezeti analízise

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Flórián Kovács
Location of studies (in Hungarian): BME Tartószerkezeteek Mechanikája Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMETM


Description of the research topic:

A mérnöki létesítményekben is gyakorta fellépő szimmetria közismerten olyan tulajdonság, melynek kihasználásával a feladatmegoldásra fordított idő és számítási kapacitás jelentősen csökkenthető. Ez a megtakarítás fokozottan jelentkezhet azon mérnöki, de legalábbis mérnöki eszközökkel modellezhető szerkezetek esetében, amelyek magasabb rendű (azaz bonyolultabb szabályos geometriai alakzatokéval megegyező) szimmetriával rendelkeznek. Megjegyzendő, hogy bár ilyen szerkezetek az építőmérnöki gyakorlatban is előfordulnak, a gravitációra méretüknél vagy elhelyezkedésüknél fogva kevésbé érzékeny szerkezetekre (pl. mikroszerkezetek vagy mesterséges holdak stb.) kimondottan a magas rendű szimmetria jellemző.

A kutatás fő célkitűzése, hogy a szerkezetek szimmetria-orientált bázisban való vizsgálatának ismert módszeréből kiindulva megállapítsa, hogy a szerkezet és terhelés adott szimmetriaviszonyai mellett mennyivel csökkenthető (csökkenthető-e egyáltalán) a numerikusan kezelendő mechanikai modell mérete és számításigénye, illetve hogy a közvetlen felhasználó számára is értékes eljárást adjon a csökkentett méretű feladat szimmetriaviszonyok által diktált új peremfeltételeinek megfogalmazásához.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )