Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Katalin Kopecskó
A kohósalak tartalom hatása a kloridmigrációra betonokban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Katalin Kopecskó
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

A vasbeton szerkezetek tartósságát befolyásoló egyik legfontosabb tényező a kloridionok behatolása az acélbetétig. Az utak jégmentesítő sózása kősóval a beton kapilláris pórusrendszerén át ható jelentős igénybevétel. A kohósalak tartalmú cementek alkalmazása világszerte a figyelem fókuszába került, hiszen ennek az ásványi kiegészítő anyagnak számos előnyös tulajdonságát ismerték fel, valamint a klinkerhányad kohósalakkal történő helyettesítésével a cementipar széndioxid kibocsátása csökkenthető. Kohósalak tartalmú cementek felhasználásával nagyteljesítményű és nagyszilárdságú betonokat is készítenek, köszönhetően a cementgyártási technológia, valamint a betontechnológia fejlődésének. Hidak esetén hagyományosan portlandcementet használnak fel a beton készítéséhez. Kutatások alapján kohósalak tartalmú cementek felhasználásával is eleget lehet tenni a szilárdsági előírásoknak és szilárdulási elvárásoknak, valamint felhasználásukkal kedvezőbb mikrostruktúra jön létre a cementkőben. A fagyállósági követelményeknek légbuborék képző adalékszerek alkalmazásával tesznek eleget. Ez a cementkő mezostruktúráját befolyásolja. A mikro- és mezostruktúra a transzportfolyamatokkal összefüggésbe hozható tartóssági tulajdonságokat befolyásolja.
A kutatás célja: a cement kohósalak tartalma (ásványi kiegészítő anyag), a beton tulajdonságai és a kloridvándorlás közötti összefüggések megállapítása.
A kutatás módszerei: portlandcement és kohósalak tartalmú cementek felhasználásával készített, különböző víz-cement tényezőjű, valamint eltérő levegőtartalmú betonok kloridbehatolással szembeni ellenálló képességének tanulmányozása hosszú időtartamú kloriddiffúziós (non-steady-state) módszerrel, valamint a kloridbehatolás vizsgálatára alkalmas gyors (steady-state) módszerrel. A különböző módszerekkel kapott eredmények összehasonlítása. A szakirodalomban fellelhető legújabb, kloridbehatolásra vonatkozó eredmények módszereinek kidolgozása és alkalmazása a kutatási téma kidolgozásában.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )