Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Katalin Kopecskó
Légtisztító és öntisztuló látszóbeton vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Katalin Kopecskó
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

A kipufogógázokból keletkező légszennyező anyagok (mint a nitrogénoxid - NOX vagy illékony szerves vegyületek - VOCs) a városi és az épített környezet egyik legnagyobb problémáját jelentik. Egészségre veszélyesek, növelik a légúti betegségek kockázatát. Légtisztító hatású és öntisztuló betonfelületek hozhatók létre új típusú, titándioxid tartalmú cement felhasználásával. A speciális összetételű cementfajta nanokristályos titándioxid tartalma fotokatalitikus reakció révén lebontja, vízoldható ártalmatlan, vagy szervetlen anyagokká alakítja a levegőben lévő szennyező anyagokat. A fotokatalitikus cementtel készített látszóbeton magas fotokatalitikus hatást tud kifejteni, ami által öntisztuló és szennyeződéscsökkentő tulajdonságai mérhetők. Számos alkalmazás, például beton járdák, tetőcserepek, útburkolatok, zajvédő falelemek, homlokzati elemek, biztonsági korlátok, alagút béléselemek felhasználásával lehet megfelelni a környezettudatos elvárásoknak.
A kutatás célja: a cementtartalom, a beton tulajdonságai és a légszennyezettség közötti összefüggések megállapítása.
A kutatás módszerei: fotokatalitikus és azonos szilárdságú referencia cement felhasználásával készített, különböző víz-cement tényezőjű és különböző cementtartalmú látszóbetonok öntisztuló és szennyeződéscsökkentő viselkedésének tanulmányozása színméréssel, a keletkezett termékek analízisével. A fotokatalitikus tulajdonságokat nem befolyásoló formaleválasztás kidolgozása. A szakirodalomban fellelhető, a témára vonatkozó eredmények módszereinek tanulmányozása és alkalmazása a kutatási téma kidolgozásában.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )