Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Görög
Pincevágatok állékonyságának mérnökgeológiai értékelése numerikus módszerek segítségével

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: Péter Görög
Location of studies (in Hungarian): BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEGM


Description of the research topic:

Magyarországon több olyan település is található, ahol a történelmi pincék problémákat okoznak egyrészt a beépíthetőség, másrészt meglévő épületek és egyéb létesítmények szempontjából (pl.: Eger, Budafok, Budai Várhegy). Ezeknek a pincéknek a vizsgálata, kutatása már sok évtizedre tekint vissza. Napjainkra elterjedt numerikus módszerek jól alkalmazhatóak a pincék állékonyságának számításánál és a lejtőállékonyság és a pincék kapcsolata szempontjából is jó eredményeket kaphatunk segítségükkel. A tapasztalat azt mutatja, hogy pincék megerősítése a legtöbb esetben csupán tapasztalati úton történik, a hatékonyabb és sokszor gazdaságosabb megoldásokhoz fontosak lennének a részletes vizsgálatok és számítások valamint azok eredményeinek gyakorlati alkalmazása.
A doktorandusz feladata a pincék állékonyságának numerikus modellezéséhez szükséges bemenő adatok meghatározása laboratóriumi és helyszíni vizsgálati eredményekből (pl.: tagoltság, kőzetállapot, egyirányú nyomószilárdság légszáraz és telített állapotban). Továbbá az egyes pincék állékonyságát befolyásoló tényezők elemzése 2D-s és 3D-s numerikus módszerek segítségével. Ehhez a tanszéken rendelkezésre álló szoftvereket használná, így a számítások túlnyomórészt a Rocscience szoftvercsomag Phase2 és az RS3 szoftvereivel készülnének.
A laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok valamint a numerikus modellek eredményei nemzetközi gyakorlat számára is értékelhető kutatási eredményeket szolgáltathatnak a régen és sokszor biztosítás nélkül épített felszín alatti vágatokról és a sokszor azok által fennálló veszélyhelyzetek elhárításáról.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )