Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
L. György Balázs
Repedések és tapadás a betonban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: L. György Balázs
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

A betonban és a vasbetonban szinte elkerülhetetlen a repedések megjelenése. A repedések okai lehetnek erőtani vagy technológiai jellegűek. A repedések ráadásul időben változtatják tágasságukat a terhek és egyéb hatások függvényében.
Ezért elsődleges célunk a repedések tágasságának és mennyiségének, befolyásolása lehet.
A repedések tágasságát és megváltozását jelentősen befolyásolja a beton és a betonacél közötti együttdolgozás (vagy tapadás), ami együtt az acélbetétek tartóvégi lehorgonyzását hivatott biztosítani.
A repedéstágasság és a tapadás kutatása egymással összefüggésben, illetve egymástól függetlenül több, mind száz éves múltra tekint vissza. Ennek ellenére messze nem tekinthetjük megoldottnak elsősorban a befolyásoló tényezők sokrétűsége miatt.
Jelen kutatás célja a beton, vasbeton és feszített vasbeton elemekben keletkező repedések kísérleti vizsgálata és modellezése. Mind a kísérletek mind a modellalkotás fényt kell, hogy derítsen a fontos befolyásoló tényezőkre és a jelenség leírására.
Jelen kutatás közvetlenül kapcsolódik a Nemzetközi Betonszövetség „Serviceability Models” és „Bond Models” munkabizottságban végzett munkánkhoz.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )