Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
L. György Balázs
Betonszerkezetek tartóssága

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
civil engineering
Pál Vásárhelyi Doctoral School of Civil Engineering and Earth Sciences

Thesis supervisor: L. György Balázs
Location of studies (in Hungarian): BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
Abbreviation of location of studies: BMEEM


Description of the research topic:

Beton, vasbeton és feszítetett vasbeton szerkezetek fő feladata, hogy a rájuk ható terhekkel szemben kellő teherbírással és állékonysággal rendelkezzenek valamint használhatóságukat túlzott alakváltozásaik és repedéseik ne korlátozzák.
Mindezen túlmenően biztosítanunk kell, hogy a tervezett használati élettartam alatt jelentős felújításra, illetve megerősítésre ne szoruljanak. Ezt szoktuk úgy fogalmazni, hogy kellő tartóssággal rendelkezzenek.
A beton szerkezetek tartóssága jelentős mértékben a készítés során dől el a felhasznált anyagok, a bedolgozás módja és az utókezelés során, de a használati körülmények is jelentős hatással bírnak.
A beton szerkezetek tartóssága nagyon összetett kérdés, mert ráadásul az anyagtulajdonságok időtől függő változását is ismernünk kell hozzá.
A betonszerkezetek korróziója lehetséges az acélbetétek vagy a beton leromlása révén. A kutatás így irányulhat az acélbetétek korróziója (annak folyamata illetve késleltethetősége) felé vagy a beton tulajdonságainak illetve alkotóinak (pl. alkáli-adalék reakció) felé.
A kutatás fontos része a leromlási modellek felállítása, amik alkalmasak az időbeli folyamat leírására matematikailag.
Továbbá ide tartoznak a tartósság fokozásával kapcsolatos kérdések inhibitorok hatása, illetve speciális betonok alkalmazása.
A kutatási eredmények hozzájárulhatnak az időben lejátszódó tönkremeneteli folyamatok tisztázásához és a használati élettartam fogalmának pontosításához.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-12-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )