Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Karsai
Élettudományi modellek számítógéppel segített vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
mathematics and computing
Doctoral School of Mathematics and Computer Science

Thesis supervisor: János Karsai
Location of studies (in Hungarian): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
Abbreviation of location of studies: MatDI


Description of the research topic:

A differenciálegyenletek elméletének fejlődéséhez nagy lökést adott a számítógépes vizsgálatok lehetősége. Ez különösen igaz például az olyan bonyolult nemlineáris rendszerek esetén, amikor a folytonos változások mellett megjelennek pillanatnyi, impulzív hatások is. Az ilyen ún. impulzív rendszerek számos élettudmányi jelenség modelljei (például, impulzív oszcillátorok, vezérlések, fajok versengése, védőoltások). A formális vizsgálat elég nehéz, amit a számítógépes kísérletek megkönnyítenek. A helyzet még bonyolultabb, ha például fajok versengését időben és térben is vizsgáljuk. A versengés leírásának hatékony eszközei a szochasztikus sejtautomaták. Segítségükkel vizsgálható a mintázatok kialakulása, jól szimulálható a rendszer időbeli fejlődése. Bár a sejt-automaták jól definiált rendszerek, a nemlinearitás és a sztochasztikus jelleg miatt főként kísérleti eredmények várhatók. A fentiek a kísérletező matematika szerepének növekedését is jól mutatják. A téma során feladatok impulzív rendszerekkel illetve sejtautomatákkal leírható élettudományi jelenségek számítógéppel segített elméleti és kísérleti vizsgálata, számítógépes vizsgálati módszerek kidolgozása.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )