Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Szállítmánytervezési algoritmusok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
mathematics and computing
Doctoral School of Mathematics and Computer Science

Thesis supervisor: Csanád Imreh
Location of studies (in Hungarian): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
Abbreviation of location of studies: MatDI


Description of the research topic:

Az egyik legfontosabb probléma a logisztika területén az a kérdés, hogy adott szállítóeszközök segítségével, adott árukat miként tudunk optimálisan szállítani. A kérdés tanulmányozására számos modellt dolgoztak ki, az operációkutatás egy sokak által tanulmányozott területe (vehicle routing) ilyen problémákkal foglalkozik. A részletesen vizsgált modellek többségében nem foglalkoznak az egyes járművek rakodásával (ha korlátokat vesznek figyelembe az többnyire csak kapacitáskorlát), főleg az optimális útvonalak meghatározása a cél. Csak az utóbbi években kezdtek el olyan modelleket vizsgálni, ahol a kamionok megrakodását is figyelembe veszik. A felmerülő problémák az eddig használt modellek általánosításai, és további érdekes kérdésekhez vezetnek az operációkutatás más területein is (pl. ládapakolás).

A kutatási terület fontosságát alátámasztja, hogy a "Vagyontárgyforgalom biztonsági követelményeket teljesítő on-line optimalizálása" című FKFP projekt, amelynek a témavezető kutatóként résztvevője volt, jelentős részben ilyen jellegű problémák kutatását támogatta.

Megoldandó feladatok

A doktorandusz hallgató kutatási témája a fentiekben megfogalmazott részterület. A témához elsősorban azon modellek vizsgálata tartozik, amely a szállítóeszközök kapacitására, és megrakodására vonatkozó korlátokat is figyelembe veszik. A kutatás során
megoldandó részfeladatok:

- a szakirodalomban használt modellek kiterjesztése, általánosítása.

- egzakt megoldó, heurisztikus, és ahol lehetséges ott approximációs algoritmusok fejlesztése.

- a kifejlesztett algoritmusok elemzése.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )