Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Karsai
Impulzív rendszerek kvalitatív tulajdonságai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
mathematics and computing
Doctoral School of Mathematics and Computer Science

Thesis supervisor: János Karsai
Location of studies (in Hungarian): SZTE TTIK Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 1.
Abbreviation of location of studies: MatDI


Description of the research topic:

A mindennapi tapasztalatok alapján megszoktuk, hogy a természetben lejátszódó folyamatok időben és térben folytonosan változnak. Gyakran előfordul azonban, hogy valamely hatás egészen rövid idő vagy akár egy pillanat alatt zajlik le. Ebben az utóbbi esetben impulzusról beszélünk. A bonyolult matematikai formalizmusok miatt a kísérleti vizsgálat kiemelten hasznos és informatív, és gyakran meggyőzőbb, mint a szigorú matematikai módszerek. Ehhez nagyteljesítményű számítógépes kapacitás és hatékony szoftverek szükségesek. Ezért a korszerű informatikai eszközök hiányában bizonyos matematikai problémák fel sem merülhettek, vagy, még ha fel is merültek, megoldásukra a számítógépek nélkül remény sem volt.
A kutatás során feladat impulzív rendszerek számítógéppel segített vizsgálata, a vizsgálathoz szükséges számítógépes alkalmazások fejlesztése. A lehetséges területek közül kiemelendők a mechanikai rendszerekben, populációdinamikai és epidemiológiai problémákban, illetve az ismételt gyógyszeradagolás modelljeiben megjelenő impulzív rendszerek.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-30

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )