Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsolt Kőszegi
STENTBEÜLTETÉS HATÁSA A KOSZORÚÉR HÁROMDIMENZIÓS GEOMETRIÁJÁRA

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Kálmán Laki Doctoral School

Thesis supervisor: Zsolt Kőszegi
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Kardiológiai Intézet
Abbreviation of location of studies: DEKK


Description of the research topic:

Az invazív koszorúérfestés során a konvencionális vetületi (2D) leképezés miatti perspektivikus torzulás a coronaria-fa és a szűkületek hiteles leképezésének korlátját képezi. Emiatt a stenosis hosszának alulbecslése alakulhat ki, illetve a komplex plakkok értékelése is nehezítetté válik. A fenti limitációk megoldására szolgál a standard 2D képekből megfelelő szoftverrel (QAngio XA 3D Research Edition 1.0, Medis Specials bv) létrehozható 3D rekonstrukció. A 3D coronaria szegmentáció lehetőséget nyújt a lézió pontosabb megjelenítésére, az intervenció végzésének rövidülésmentes projekciójának kiszámításához és az optimális méretű ballon és stent kiválasztásához. A 3D rekonstrukció ugyanakkor olyan új kutatási területeket felé is kaput nyit, mint a coronaria és a stent interakciójának tanulmányozása görbült érszakaszok vagy a bifurcatiós léziók területén.
Ha a 3D rekonstrukciót a szívciklus több fázisában is elvégezzük, nyomon követhetjük a kijelölt koszorúérszakasz térbeli görbületének időbeli változását. A szívciklus alatti dinamika stentelés miatti megváltozása új szempont a stentek felxibilitásának „in vivo” elemzésére. Munkacsoportunk jelenlegi folyó projektjében vizsgáljuk a különböző flexibilitású stentek beültetése után a koszorúerekre kifejtett merevítő hatás és a restenosis kialakulásának lehetséges kapcsolatát. Feltételezésünk szerint a stentek végeinél a szívciklus végpontjaiban a 3D rekonstrukció alapján detektálható új megtöretési pontok keletkezése hajlamosíthat a restenosis megjelenésére. Ezek a görbületi- es szögváltozások függenek a stentelt szegmentum lokalizációjától is.

Required language skills: angol középfok
Further requirements: 
számítógépes ismeretek

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )