Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A bükki karsztvízszint változásának törvényszerűségei a csapadék megoszlásának és formájának, ill. a talajfagynak a függvényében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Miskolc
earth sciences
Sámuel Mikoviny Doctoral School of Geosciences

Thesis supervisor: László Lénárt
Location of studies (in Hungarian): Miskolci Egyetem
Abbreviation of location of studies: ME


Description of the research topic:

A Bükki Karsztvízszint Észlelő Rendszer (röviden: BKÉR) keretében 1992-től végzünk vízszint (víznyomás) és vízhőmérséklet méréseket a Bükk karsztvízszint észlelő kútjaiban, forrásaiban, barlangi víztereiben, valamint a Bükk-térség termálkarszt kútjaiban.
A vizsgálatokhoz a bükki napi csapadékadatok, ill. 2005-től a jávorkúti csapadék, léghőmérsékleti és talajhőmérsékleti adatok állnak rendelkezésünkre.
Az eddigi előzetes vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a karsztvízszintek (nyomásszintek) a csapadék megoszlásától (egyedi csapadékok vagy csapadékcsoportok), a csapadék formájától (eső vagy hó) függenek elsősorban, de a beszivárgási lehetőségeket, ill. a felszíni lefolyási viszonyokat a talajfagy nagymértékben befolyásolja.
A kutatás során az eddigi előzetes vizsgálatok eredményeit matematikai összefüggések megfogalmazásával tervezzük pontosítani, az eddiginél pontosabb, a vízművek számára felhasználóbarátabb előrejelzést kialakítva.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-05-12

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )