Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Norbert Szentandrássy
A TRPM4 csatorna emlős bal kamrai szívizmon történő expressziójának és az akciós potenciál alatti lehetséges szerepének vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
theoretical medicine
Doctoral School of Molecular Medicine

Thesis supervisor: Norbert Szentandrássy
Location of studies (in Hungarian): DE ÁOK Élettani Intézet
Abbreviation of location of studies: DEÉI


Description of the research topic:

A szívizom akciós potenciálja (AP) számos ionáram pontosan időzített aktivációjának, inaktivációjának és deaktivációjának az eredménye. Néhány ionáram, mint pl. a TRPM4 csatornák nem-specifikus monovalens kationárama kalciumfüggő módon aktiválódik.
A TRPM4 ioncsatornák megtalálhatóak pl. a szinusz csomóban, pitvari szívizmon és kisebb mértékben kamrai sejteken is. Ezen csatornák árama részt vesz a ritmusgenerálásban és legalábbis egér kamrai sejtekben a β-adrenerg receptorok által közvetített inotróp hatás kialakításában. A SUR-1 fehérje jelen lehet a működőképes TRPM4 csatornák struktúrájában. Néhány tanulmány jellemezte a TRPM4 csatornákat nyúl miokardiumban, de jelenleg nem áll rendelkezésre információ a TRPM4 csatorna jelenlétéről, szabályozásáról, működéséről és jelentőségéről sem kutya szívizmon.
A kutatás célja, hogy megvizsgálja a TRPM4 ioncsatornák és a SUR-1 fehérje vertikális és traszmurális expresssziójában fellelhető esetleges különbségeket kutya kamrai szívizomsejteken molekuláris biológiai technikák alkalmazásával. A TRPM4 ioncsatornák áramának az AP kialakításában betöltött szerepének vizsgálatára is sor kerül APVC és konvencionális mikroelektróda technikákkal. Továbbá a TRPM4 áramnak a kamrai repolarizáció transzmurális és apiko-bazális heterogenitásához valamint rövid távú variabilitásához való hozzájárulását is feltérképezzük.
Várható eredményeink a TRPM4 ioncsatornák AP kialakításában betöltött szerepét derítik fel különböző kamrai szívizomterületek sejtein valamint hozzásegítenek a szívritmuszavarok jobb megértéséhez és új terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez.

Required language skills: angol középfok
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-09

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )