Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Ferenc Ronkay
Polimer blendek habosítása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Budapest University of Technology and Economics
mechanical engineering
Géza Pattantyús-Ábrahám Doctoral School of Mechanical Engineering

Thesis supervisor: Ferenc Ronkay
Location of studies (in Hungarian): Polimertechnika Tanszék 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. T. ép. 316.
Abbreviation of location of studies: PT


Description of the research topic:

a.) Előzmények
A különböző polimer anyagok általában egymással nem kompatibilisek, többfázisú nem elegyedő keveréket, blendet alkotnak. A kompatibilizációra megoldást jelenthet az egyik-, vagy mindkét alkotó habosítása. Ez történhet kémiai habosítószerekkel, vagy külső gázbefúvással. A keletkező több-komponensű habanyag tulajdonságai újszerű felhasználási területek felé nyithatják meg az irányt.
b.) A kutatás célja
A kutatás fő célja a nem elegyedő műanyag keverékek habosíthatóságának és kutatása. Cél a kialakult anyagok morfológiájának, mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata és összefüggések feltárása az alkalmazott adalékanyagok, a kialakult szerkezet és a tulajdonságok változása között.
c.) Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye
• Irodalmi áttekintés. Szakirodalmi adatok feldolgozása, különös tekintettel a nem elegyedő polimer blendek és habok morfológiájára és mechanikai tulajdonságaira (időigény: kb. 10 hónap).
• Polimer blendek habosítása kémiai habosítással és külső gázbefúvással (időigény: kb. 12 hónap)
• Az előállított próbatestek morfológiai jellemzőinek vizsgálata, elektron- és optikai mikroszkóppal (időigény: kb. 6 hónap).
• Az előállított próbatestek mechanikai és fizikai jellemzőinek vizsgálata (kvázistatikus és dinamikus vizsgálatok, hővezetés) (időigény: kb. 8 hónap).
d.) A szükséges berendezések
A kutatómunkához szükséges technológiai, anyagvizsgáló és mérő-berendezések a Polimertechnika Tanszék akkreditált laboratóriumában rendelkezésre állnak.
e.) Várható tudományos eredmények
Új típusú, polimer blend mátrixú habok létrehozása; előrelépés a nem elegyedő polimer keverékek kompatibilizálásában; Fejlesztések a vegyes műanyaghulladékok hasznosítása területén.
f.) Irodalom
Ronkay F., Czigány T.: Development of composites with recycled PET matrix. Polymers for Advanced Technologies. 17, 830-834 (2006).
Ronkay F.: Influence of Short Glass Fiber Reinforcement on the Morphology Development and Mechanical Properties of PET/HDPE Blends. Polymer Composites. 32, 586-595 (2011)

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-10-19


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )