Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Nyirády
VIZELETTARTÁSI ÉS ÜRÍTÉSI RENDELLENESÉGEK DIAGNOSZTIKUS ÉS TERÁPIÁS PROBLÉMÁI

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Nyirády
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az urológia, amely alapvetően a húgyútak és a férfi genitáliák sebészeti megbetegedéseivel foglalkozik, eddig kevés teret szentelt magának a vizelettovábbító, tartó és ürítő funkciójának normális és kóros működésének vizsgálatára, valamint ezen folyamatok kóros állapotának kezelésére. A felső és alsó húgyútak kóros működése számos igen fontos kórkép kialakulásában játszik fontos szerepet (hydronephrosis, vesekövesség, inkontinencia), de ezen kórképek funkcionális háttere csak az utóbbi időben tisztázódott. A húgyútak aktív vizelettovábbító működését már több évtizede vizsgálták, de csak az utóbbi évtized technikai fejlődése vezetett el oda, hogy megfelelő mérőműszerek és módszerek segítségével tudjuk bizonyítani, vizsgálni a kóros állapotok funkcionális hátterét. Míg az alsó húgyútak urodinámiás vizsgálata standardizált módszerekkel, az erre a célra fejlesztett nyomásmérő eszközökkel és programokkal lényegében megoldott, a felső húgyútak funkcionális vizsgálata nem tudott elterjedni és beilleszkedni a hétköznapi urológiai gyakorlatba. Jóllehet, ezen vizsgálatokkal számos kóros helyzet tisztázható, illetve műtéti indikáció eldönthető.
Ezen alprogram célja, hogy humán vizsgálatok során alkalmazza az urodinamikai vizsgálatok módszereit, nem csak az alsó, hanem a felső húgyútak vizelettranszportjának vizsgálatában, valamint állatkísérletes modellvizsgálatok során a különféle hatásokat, amelyek a húgyútakon változást hozhatnak létre.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )