Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Instabil medencegyűrű-sérülések műtéti ellátása: biomechanikai és klinikai vizsgálatok

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: László Hangody
Location of studies (in Hungarian): Uzsoki utcai Kórház
Abbreviation of location of studies: Uzsok


Description of the research topic:

A medencesérülések közül a vertikalisan instabil, C típusú sérülések műtéti ellátása abszolút indikált. Korábban már alkalmazták medencegyűrű-sérülések esetén az ú. n. „kobra”-lemezes technikát. Kérdés az, hogy a fenti technika manapság szokásos módosításaival (indirekt repositio, extrafokális feltárás, nutokkal a lemez elsüllyesztése a kétoldali csípőlapátba, áttolt technika) a műtéti megterhelés csökkentése mellett az új technika elegendő stabilitást ad-e.
A fenti kérdés megválaszolására a következő módszert javasolt: Tetemekből nyert csont-szalagos medencepreparátumokon C-típusú medencegyűrű-sérülés modellezése (symphyseolysis+ Denis I. sacrumtörés) és a transsacralis lemezes synthesis stabilitásának összehasonlító vizsgálata. Összehasonlításhoz egy elméletben igen stabil, ám a nagy műtéti megterhelés miatt csak igen ritkán alkalmazott műtéti módszert (ú. n. direkt lemezes rögzítés) választandó.
Ezzel párhuzamosan végeselemes számítógépes medencemodell kidolgozása szükséges. A számítógépes modellen szimulálandó a csont-szalagos preparátumon vizsgált sérülés, valamint mérendő a fenti két műtéti módszer stabilitása. A számítógépes modell eredményeit a csont-szalagos preparátumok vizsgálati eredményeivel összehasonlítva ellenőrizendő a számítógépes modell élethűsége, használhatósága. Ezt követően a validált számítógépes modellen vizsgálandó még két manapság használatos műtéti módszer, úgymint a KFI-H lemezes synthesis és az iliosacralis csavarozás által biztosított stabilitás, valamint egy másik sérüléstípuson (symphyseolysis+ Denis II. sacrumtörés) is vizsgálandó a fenti négy műtéti technika stabilitása.
Elvégzendő klinikai anyag utánvizsgálata is. Ehhez használjon nemzetközileg elfogadott pontrendszert. A biomechanikai vizsgálatok eredményei alapján a jelölt tegyen ajánlást arra, hogy a hátsó medencegyűrű-sérülés lokalizációjától függően melyik implantátumot, illetve műtéti módszert tartja optimálisnak. Cél az medencegyűrű-sérülések során használt ellátási protokoll vizsgálata, a protokollon esetleg szükséges változtatási javaslatok megtétele is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )