Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Péter Sótonyi
Vírus eredetű myocarditis és dilatatív cardiomyopathia molekuláris biológiai aspektusai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Sótonyi
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A dilatatív cardiomyopathia (DCM) kialakulásában számos ok játszik szerepet (vírus infekció, genetikai patomechanizmus, toxikus anyagok), továbbá előfordulhat ezen okok együttes jelenléte egyazon betegben. A DCM kamra tágulattal és elégtelen pumpafunkcióval jár együtt. Boncoláskor a megnagyobbodott szíven súlyos kamratágulat látható, halvány és petyhüdt szívizommal. A szívüregek dilatációján túl a falvastagság relatív csökkenése is jellemző. Szövettani vizsgálatok során különböző mértékű idült szívizomsejt károsodást és elhalást közvetlenül nem okozó idült lobsejtes infiltrációkat figyeltek meg.

Vírusos szívizomgyulladás
A kardiovaszkuláris megbetegedések patogenezisében jelentős szerepet játszik a gyulladás, amelynek kialakulásában fertőző ágensek, szisztémás megbetegedések, drogok, toxinok vesznek részt. Ezek közül gyakori előfordulásúak a különböző fertőző ágensek. Számos molekuláris biológiai vizsgálat eredményeiből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vírus által indukált szívizomgyulladás esetlegesen DCM kialakulásához vezet. A Coxsackie-vírus mellett ismert egyes DNS-vírusokról (Adenovírus, Human Herpesz Vírus 6, Parvovírus B19), hogy rizikó faktorként szerepük lehet még DCM kialakulásában.
Legtöbbször egy akut vírusfertőzés, vagy egy vírusfertőzéshez kapcsolódó autoimmun folyamat eredményeként alakul ki a szívizomkárosodás. A vírusok döntő többsége a felső légutakon, vagy a gyomor-bél rendszeren keresztül jut be a szervezetbe, melynek genetikai felépítése is hozzájárul ahhoz, hogy az adott vírusfertőzésre milyen immunválasz keletkezik.
Az adenovírusok hasonlóan az enterovírusokhoz, a Coxsackie B-adenovirus Recpetoron (CAR) keresztül jutnak be a sejtbe. A CAR egy 46-kDa-os transzmembrán glikoprotein, mely két immunglobulinszerű extracelluláris doménnal rendelkezik. Eddigi megfigyelések szerint nem iszkémiás eredetű DCM-es szívizomban nagy mennyiségben expresszálódik ez a fehérje.

Célkitűzések:
1. A molekuláris vizsgálatok révén igazolni kívánjuk DNS-, és RNS vírusok jelenlétét a szívizommintákban, és ezen vírusok eloszlását az érintett betegpopulációban.
2. Tisztázni szeretnénk, hogy kimutatható-e a CAR gén expressziós mintázatában a vírus pozitív minták esetén az egészségestől, továbbá a vírus negatív DCM-es mintáktól való eltérés.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )