Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az endovascularis graft implantáció helye és problematikája az aneurysmák kezelésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Kálmán Hüttl
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem Kardiológia Központ Képalkotó Diagnosztikai Részleg
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Bevezetés
Az átlagéletkor növekedésével növekszik az aorta dilatatív betegségeinek gyakorisága is emelkedik. 80 éves kor felett 10 férfiből egynek hasi aorta aneurysmája van. Ezenkívül a képalkotó eljárások fejlődése és elterjedtebb használata a felismert aneurysmák számát emeli. Az aneurysmaticus megbetegedés természetes lefolyása az, hogy a tágulat fokozatosan megnagyobbodik és ahogy az aneurysma átmérője növekszik, egyre gyakrabban rupturál. A rupturált aneurysmák mortalitása 70-80%-ra tehető. A hasi aorta aneurysma szövödményeinek megelőzésére nyitott sebészi kezelése standard eljárássá vált. Nagy statisztikák szerint a nyitott sebészi eljárás mintegy 5%-os átlagos halálozási rátával jár. Ezért érthető, hogy minimál invazív technikákat, mint endovascularis stent-graft beültetés előtérbe kerül. Különösen igaz, ha az aneurysma az aorta thoracalis szakaszán van.. Egyre inkább kiterjed az endovascularis graft implantáció a speciális indikációs területekre is, mint aorta dissectio, a rupturált hasi aorta aneurysma és graft implantáció a speciális indikációs területekre is.
Magyarországi adatok 2000-ben:
- hasi elektív 304, ebből 8 exit az 3,5%,
- rupturált 99, ebből 44 exit az 47% a halálozási arány.


A betegek kiválasztása
Stengraft technika fejlődésével a beavatkozások indikációja egyre bővül. Manapság a gazdaságilag fejlettebb országokban az aorta anaurysmák ellátásában az endograft technika fölénybe került. EVAR tanulmány bizonyította, hogy az endografttal végzett beavatkozások után a mortalitási ráta 3 %-kal kedvezőbb (1,7 % vs 4.7%).
A leggyakoribb ellenjavallatot jelentő rövid proximalis nyak megoldására az oldalágakat hálóval lefedő fixciót, vagy oldal ága stentgraft alkalmazását, vagy az oldalágak számára speciális kiképzett stentgraftokat lehet alkalmazni.


Az endovascularis eszköz felvezetésének megkönnyítése
Az ilio-femoralis rendszer egyidejű atherosclerosisa a legáltalánosabb probléma ezeknél a betegeknél, mert ezen a szakaszon kell felvezetni a stentgraftot továbbító eszközöket. Gyakran előfordul, hogy a rendelkezésre álló eszköz túl merev, nagy átmérőjű, amely ilio-femoralis sérülést okozhat az eszköz felvezetésekor 5-17%-ban.
A következő lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy az ilio-femoralis szinten az endograft implantatiót elősegítsük:
1. Arteria iliaca angioplastica
2. Edoluminalis ballon endarteriectomia
3. Iliaca externa „kiegyenesítés”
4. Iliaca femoralis bypass készítése


Célkitűzések
Az új generációs eszközök alkalmazása kibővítí az endograftok alkalmazhatóságát, de számos új kérdést is vett fel.
A különböző anatómia helyzetekben melyik az ideálisnak tartható stengraft? Itt a repozícionálható, a fenestralt, az oldalági graftok alkalmazhatóságát kell összehasonlítani.
Aorta dissectio kezelésére mikor indokolt stentgraft beültetést végezni. Dissectios aneurysma kialakulására érdemes-e tünetmentes dissectioban is e kezelés?
Mikor indokolt a stentgraft beültetés előtt műtétet végezni a stengraft beültetés számára kedvező anatómiai helyzet kialakításához.
Acut körülmények között mikor indokolt a stentgraft beültetést előnyben részesíteni a sebészi beavatkozással szemben.
A korábbi grafton keresztül bevezetett endograft (Ki kell dolgozni a bifurcatios endograft implantatios technikáját a korábbi bifurcatios grafton keresztül, valamint a proximalis pseudoaneurysmán át.)
Alternatív technikai lehetőségként ki kell dolgozni az aorto-uni-iliacalis endograft implantatiot az ellenoldali graftszár kirekesztésével, az alsó végtag keringésének biztosításával,
Alternatív technikai lehetőséget kell kidolgozni a natív kismedencei verőerek szelektív technikai occlusiojára, amely biztosítja az endo-leak kontrollt, valamint a bal colon fél vérellátását.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )