Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
András Végh
Pediátriai kórképekhez társuló állcsontorthopediai rendellenességek vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: András Végh
Location of studies (in Hungarian): Heim Pál Gyermekkórház Állcsontorthopédiai és Fogszabályozási Osztály
Abbreviation of location of studies: HPGYK


Description of the research topic:

A téma gyakorlati jelentősége: ismert, hogy a gyermekkori betegségek gyakran járnak később a felnőttkorban manifesztálódó kóros állapotokkal, melyek kezelése, megoldása a társadalom jelentős anyagi és szellemi kapacitását köti le, így ezek megelőzése számottevő költségráfordítás megtakarításával jár. A csecsemő és gyermekkori megbetegedések esetleges állcsontorthopediai következményeinek sajátossága, hogy azok már többnyire a serdülőkorban jelentkeznek. Tekinteve a fogszabályzó kezelések egyre emelkedő árát és azt, hogy ezek a betegségek a szervezet számára a fogváltás idején amúgy is labilis orofaciális-balance megzavarása után még a 18 éves kor alatt megoldandó kóros állapotot jelentenek, társadalmilag ezek a következményei nem annyira felnőttkori betegségeket ellátó egészségügyi szolgáltatókat terheli mint inkább a gyermekellátás finanszírozási alapjaiból von el komoly összegeket.

A témát választó jelöltek feladata: tehát azon betegségek ill syndromák feltérképezése melyek hajlamosítanak, kiváltják ill. eggyütjárnak az orofaciális régió növekedési és fejlődési zavaraival. Kutatni kell továbbá azon lehetőségeket, azokat az eljárásokat és interceptív beavatkozásokat ill. azok módozatainak adaptálása és kifejlesztése is kívánatos amelyekkel a gyermekkori megbategedésekhez társult állcsontorthopediai kórképek létrejötte elháritható ill. következményei csökkenthetők. Plasztikus példán: a tartós abdominális fájdalmakkal járó betegségcsoportokban gyakran igazolható a CSS (Cervical-Spinal-Syndroma) kialakulása, mely a kóros fej-tartáson keresztül az alsó állcsont növekedésének és positionális zavarával jár. Az alapbetegség gyógyításával azonban izületi transláció, és mandibuláris proversió stb. miatt az állcsontorthopediai következmények kezelése már nem mellőzhető, a párhutamos kiegészítő, adjuváns therápia hatékonysága viszont bizonyított.

Összefoglalva: a pediátriában a congenitális fejlődési rendellenességek ill. az ezekhez társuló, valamint tüneteggyütesek részeként létrejövő orofaciális fejlődési zavarok már általánosan ismertek. Jelen témát választók számára inkább az előzőekben vázolt rejtett, kevéssé nyilvánvaló összefüggések megkeresése és feltárása a kutatás célja.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )