Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Reaktív aldehidek metabolizmusa 2-es típusú diabetes mellitusban, és ezek változása antidiabetikus kezelés hatására

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Reismann
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A hyperglicaemia számos anyagcsere folyamatot változtat meg a sejten belül. Ezek minél részletesebb feltérképezése és megismerése, valamint az egyes antidiabetikus kezelések ezekre gyakorolt hatásának vizsgálata kiemelt célja a diabetes kutatásnak. Így kaphatunk csak alapos képet a diabetes mellitus sejt- és molekuláris szintű folyamatairól és a kezelések megfelelő hatásairól.
A hyperglycaemia a sejten belül nemcsak a reaktív oxigéngyökök kialakulását fokozza, hanem számos reaktív metabolit képződését is beindítja, amely a sejtek működését jelentősen megváltoztatja. Ezen metabolitok közül kiemelendő a reaktív aldehidhez tartozó molekula, a metilglioxál. A metilglioxál, egy glükóz-függő reaktív alfa-dikarbonil metabolit, amelyről kimutatták, hogy diabetes mellitusban a sejteken belül akkumulálódik.
A reaktív aldehidek számos reakció (citokin szintézis és expresszió, endocitózis és lizoszómális degradáció módosítás) által képesek károsítani a sejteket. A metilglioxál fontos prekurzora az előrehaladott glikált végterméknek (advanced glycation endproducts: AGE), valamint a metilglioxál befolyásolja a hasnyálmirigy beta-sejtjeinek inzulinszekrécióját,

A metilglioxál-metabolizmus diabetes mellitusban jelenleg sem teljesen ismert, továbbá mindezidáig még nem vizsgálták a különböző antidiabetikus kezelések hatását ezen anyagcsere útvonalakra.
Elenyésző azon tanulmányok száma, amelyek vizsgálták a különböző antidiabetikus kezelések hatását a reaktív aldehid metabolizmusra. Egyes in vitro és állatkísérleti kutatási eredmények azt mutatják, hogy bizonyos guanido származékok képesek inaktiválni a dikarbonil csoportokat és ezzel gátolni az AGE képződését. A guanido csoportokhoz tartozik a biguanid, metformin is, amelyről korábban in vitro kimutatták, hogy szintén képes csökkenteni a dikarbonil csoportokat. Mindezidáig egy kutatócsoport vizsgálta a metformin dikarbonil csökkentő hatását cukorbetegségben, azonban a pontos mechanizmust nem sikerült nekik feltérképezniük.


A PhD téma kutatásának célja a diabetes mellitus során kórosan felhalmozódó káros reaktív aldehid molekulák metabolizmusának megismerése. A kutatás vizsgálná, egyrészt az aldehid felhalmozódás során a képződés és a lebontás arányának változását, és felderítené, hogy a nem-enzimatikus vagy az enzimatikus útvonalak szerepe nő-e meg a képződési oldalon.
A vizsgálat másik fő szempontja lenne, ennek a reaktív aldehid metabolizmusnak a változása antidiabetikus kezelés hatására. Vizsgálati célul tűzzük ki a folyamatban résztvevő enzimek génexpresszió, transzkripció és fehérje szintű illetve kinetikai változását súlyos hyperglycaemia valamint antidiabetikus és diétás kezelés hatására javuló szénhidrátháztartás alatt.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )