Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Attila Molvarec
Angiogén és immunológiai tényezők vizsgálata praeeclampsiában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Attila Molvarec
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A praeeclampsia, melyet a terhesség második felében kialakuló magas vérnyomás és fehérjevizelés jellemez, a humán terhesség egy súlyos szövődménye. Gyakorisága 2-7%-ra tehető. Még a fejlett országokban is az egyik leggyakoribb oka mind az anyai, mind a magzati morbiditásnak és mortalitásnak. A praeeclampsia etiológiája és patogenezise az intenzív kutatások ellenére sem tisztázott teljes mértékben. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy egy kifejezett anyai szisztémás gyulladásos válaszreakció és generalizált endothel-diszfunkció döntő szerepet játszik a kórkép patogenezisében.
Kutatásunk célkitűzései:
1. Egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás várandósok keringő angiogén faktor szintjeinek meghatározása. Továbbá annak vizsgálata, hogy az angiogén faktorok koncentrációi milyen összefüggést mutatnak a tanulmányban résztvevők klinikai jellemzőivel és laboratóriumi paramétereivel, különös tekintettel a szisztémás gyulladás (C-reaktív protein), az endothel-aktiváció (von Willebrand faktor antigén), az endothel-sérülés (fibronektin), az oxidatív stressz (malondialdehid) és a trophoblast-degradáció (szabad magzati DNS) markereire.
2. Az immunrendszer humorális tényezőinek (citokinek, kemokinek, adhéziós molekulák, a komplementrendszer elemei, akut fázis fehérjék) meghatározása egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás betegek keringésében, és annak vizsgálata, hogy azok szintjei mutatnak-e összefüggést a betegek klinikai jellemzőivel és laboratóriumi paramétereivel, beleértve a szisztémás gyulladás, az endothel-aktiváció és endothel-sérülés, az oxidatív stressz, valamint a trophoblast-törmelék markereit.
3. Az immunrendszer sejtes elemeinek (különös tekintettel az IL-17-termelő limfocitákra és a regulátoros T-sejtekre) vizsgálata egészséges nem terhes és terhes nők, valamint praeeclampsiás várandósok perifériás vérében áramlásos citometria segítségével.
4. Az endocannabinoid rendszer elemeinek meghatározása egészséges és praeeclampsiás terhesek perifériás vérében és lepényi mintáiban.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )