Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Márk Somfai
A sárgafolt kórélettanának vizsgálata képalkotó eljárásokkal

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Márk Somfai
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az ideghártya a látás folyamatában kulcsfontosságú szereppel bír: a szem optikai rendszere által összegyűjtött fény észlelése, a vizuális jelek feldolgozásának első lépései itt történnek meg. Az ideghártya különböző típusú sejtjei más-más módokon vesznek részt ebben a bonyolult folyamatban, amiben bármelyik komponens károsodása a látás romlásához, illetve elvesztéséhez vezethet.

A szemészeti képalkotó eljárások lehetővé teszik az ideghártya keringésének, illetve szerkezetének a vizsgálatát, az optikai koherencia tomográfia (OCT) segítségével a sárgafolt szövettani nagyságrendű leképezése végezhető el noninvazív módon, in vivo. Megfelelő képfeldolgozási módszerekkel, a kapott OCT képeket tovább elemezve az eltérő optikai tulajdonságok alapján elkülöníthetővé válnak a retina egyes rétegei, az elvégzett szegmentálás által lehetőség nyílik a retina rétegek kvantitatív elemzésére.

Az OCT képek feldolgozása lehetővé teszi a retinában található különböző szöveti rétegek viselkedésének a pontosabb megértését az egészséges szervezetben, az öregedés során, valamint az ideghártya különböző kórállapotaiban. A sárgafoltot érintő szerzett, illetve örökölt kórállapotokban a retina elváltozásainak a megfigyelése elősegítheti a korai diagnosztikát, sőt, akár a szűrést is, valamint a betegségek kezelésének a pontosabb követését is lehetővé teheti. Az OCT segítségével állatmodellen is vizsgálhatók a kórfolyamatok a kísérleti állatok feláldozásának igénye nélkül.

Munkacsoportunk hazai és nemzetközi konferenciákon számolt be eddigi eredményeiről, a Miami Egyetem Bascom Palmer Eye Institute-ban Dr. Delia DeBuc laborjával tartunk fenn szoros kapcsolatot, folyamatosan dolgozunk nemzetközi együttműködéseink bővítésén. Megmutattuk az OCT képek szegmentációjának a reprodukálhatóságát, valamint a macula eltéréseit korai diabéteszes retinopátiában, illetve diffúz diabéteszes macula ödémában; foglalkozunk a sclerosis multiplexhez társuló neurodegenerációval, valamint a retinitis pigmentosában észlelhető ideghártya sejtpusztulással, emellett vizsgáljuk a retina eltérések felhasználásának lehetőségét a diabéteszes neuropátia szurrogát markereként. A továbbiakban ezeknek a korai eredményeknek a további kifejtését tervezzük követéses, illetve szélesebb körben végzett vizsgálatokkal.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )