Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A mesenchymális őssejtek szerepe az immunfolyamatok szabályozásában

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ferenc Uher
Location of studies (in Hungarian): Országos Vérellátó Szolgálat
Abbreviation of location of studies: OVSZ


Description of the research topic:

Esetleges terápiás felhasználás szempontjából a viszonylag könnyen izolálható, in vitro kultúrában jól szaporítható és rendkívül plasztikus mesenchymalis őssejtek (MSC) a legígéretesebb, felnőtt szervezetben is megtalálható, multipotens szöveti őssejtek. Ráadásul a közelmúltban az is kiderült, hogy (i) az MSC-k allogén (ugyanazon faj genetikailag eltérő másik egyede) recipiensbe oltva sem váltanak ki erőteljes, a sejtek kilökődésével járó immunválaszt, azaz hipoimmunogének; sőt (ii) kifejezett immunszuppresszív aktivitással rendelkeznek. Az ex-vivo elszaporított MSC-k immunszuppresszív hatásának mechanizmusa azonban még jórészt tisztázatlan.
A feladat elsősorban annak tisztázása, hogy a regeneratív és immunszuppresszív képesség csak a csontvelői eredetű MSC-kre jellemző tulajdonság, vagy más szervekből/szövetekből (csontvelő, thymus, lép, aorta, tüdő) izolált stroma sejtek is rendelkeznek hasonló aktivitás(okk)al? Közvetlen célunk különböző eredetű stroma sejtek in vitro és in vivo regeneratív és immunszuppresszív képességének összehasonlítása. Az in vivo vizsgálatokat részben az 1-es típusú diabetes egy laboratóriumunkban kidolgozott preklinikai egér modelljében végeznénk, részben szükség volna további – gyulladásos és/vagy autoimmun betegség modellek – beállításásra is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2357 ( 2017. V. 15. )