Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
AKTUALITÁSOK A MEGVÁLTOZOTT IMMUNITÁSÚ SZEMÉLYEK INFEKCIÓINAK KEZELÉSÉBEN

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: János Sinkó
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A modern medicina gyógyító tevékenysége számos betegcsoportban az immunrendszer működésének megváltozásával és a fertőzések iránti fogékonyság megnövekedésével is együtt jár. Ide sorolható többek között a malignus betegségek kemo/radio/immun-terápiája, a szerv- és vérképző őssejt-transzplantáció, a biológiai és monoklonálisantitestkezelése, a kritikus állapotú személyek intenzív ellátása is. Hasonlóképpen az immunválasz szerzett zavarával járnak egyes infekciók, különös tekintettel a HIV vírus okozta világjárványra. A megváltozott immunitású személyekben a fertőzések eltérő gyakorisággal és összetételben lépnek fel, kórjóslatuk, szövődményeik különböznek az immunkompetens populációban megszokottaktól. A fertőzéses betegségek felismerése, hatékony megelőzése illetve kezelése speciális klinikai szemléletet és eszköztárat igényel.
Jelen klinikai kutatási téma legfontosabb célkitűzései:
• Megváltozott immunitású személyek egyes kockázati csoportjaiban előforduló infekciók epidemiológiájának klinikai megfigyelésen alapuló kutatása.
• A csökkent immunitású betegek infekcióinak klinikai diagnosztikája, különösen a korszerű molekuláris alapú és gyorsdiagnosztikai módszerek validálására.
• Az opportunista baktérium-, gomba, vírus- és parazita-infekciók klinikai prognosztikája és annak gyakorlatban felhasználható markerei.
• A megváltozott immunitású betegek infekciónak megelőzése.
• Az immundefektus kapcsán fellépő fertőzések hatékony kezelése, különös tekintettel a már rendelkezésre álló anti-infektív fegyvertár ésszerű, költséghatékony felhasználására.A gyógyszeres profilaxis/terápia hatékonysága, interakciói és nemkívánt hatásai.

A kutatásban érintett betegcsoportok: malignus hematológiai kórképek miatt kezelés alatt állók, vérképző őssejt-transzplantált betegek, szervtranszplantáltak, HIV fertőzöttek, kritikus állapotú betegek.
A kutatás elsősorban klinikai megfigyelések statisztikai elemzésén alapul, de támaszkodik a korszerű diagnosztika (mikrobiológia, molekuláris biológia, képalkotó vizsgálatok) eredményeire is.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )