Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Erna Sziksz
A krónikus veseelégtelenség és a gyulladással járó bélbetegségek pathomechanizmusának molekuláris biológiai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Erna Sziksz
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A fibroproliferatív betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a májcirrózis, a tüdőfibrózis vagy a krónikus vesebetegség (CKD) a világon emberek millióit érintik. A CKD ezen megbetegedések jelentős hányadát teszi ki. A vesefibrózis effektor sejtjei a fibroblasztok, melyek normál körülmények között a szövetekben csak kis számban fordulnak elő, stimulus hatására azonban proliferálnak és jelentős mennyiségű kollagénben gazdag extracelluláris mátrixot (ECM) termelnek. A folyamat pontos mechanizmusa nem ismert, azonban feltételezzük, hogy a vesefibrózis során a tubuláris epithélsejtekben (TE) lezajló molekuláris biológiai változások jelentősen befolyásolhatják a fibroblasztok funkcióit. Vizsgálataink célja annak tisztázása, hogy a TE sejtekben milyen molekuláris mechanizmusok aktiválódnak a szöveti hegesedés során és a termelődött immunmediátorok és növekedési faktorok hogyan és milyen szignalizációs útvonalakon keresztül befolyásolják az RF sejtek aktivációját.
A krónikus veseelégtelenséghez vezető kórfolyamatok megértése mellett célunk továbbá az immunológiai hátterű bélbetegségek, elsősorban a gyulladásos bélbetegség (IBD) és a gluténszenzitív enteropathia vagy cöliákia (CD) pathomechanizmusának molekuláris biológiai vizsgálata. A fent említett bélbetegségek során a protektív és a kommenzális bélflóra egyensúlya megborul, a fokozott mukózális permeabilitásnak köszönhetően patogén baktériumok jutnak be a lamina propriába. Mindez a veleszületett és adaptív immunrendszer aktiválásához és tartós gyulladás kialakulásához vezet. Mivel az IBD és a CD kórfolyamata nem teljesen ismert, terápiája nem megoldott, sürgető új biomarkerek azonosítása. Eredményeinktől azt reméljük, hogy közelebb visznek a vesefibrózis során végbemenő molekuláris mechanizmusok és az immunpatogenezisű bélbetegségek, így az IBD és CD kórfolyamatának jobb megértéséhez és ezáltal új potenciális terápiás célpontok megismeréséhez.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )