Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Alkoholos májbetegség

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gabriella Lengyel
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Évszázadok óta jól ismert. hogy a rendszeres alkoholfogyasztás májkárosodáshoz vezet. Korábban úgy gondolták, hogy nem egyedül az alkoholfogyasztás, hanem az azzal együttjáró nem teljes értékű táplálkozás együttesen vezet a kifejezett májkárosodáshoz. Ma már biztos, hogy maga az alkohol májsejteket károsító anyag, nagyon sokféle módon képes májkárosodást létrehozni azáltal, hogy hatással van a májsejtben végbemenő anyagcserére. Az alkohol által létrehozott májkárosodást három jól meghatározott kórképre oszthatjuk: a. alkohol okozta zsírmáj, melynek különleges formája a Zieve syndroma; b. alkoholos hepatitis; c. alkohol okozta májcirrhosis; d. indirekt adatok alapján az is megállapítható, hogy az alkoholnak szerepe van a primer hepatocelluláris carcinoma kialakulásában.

Magyarországon az elmúlt évtizedek alatt az egy főre jutó tiszta alkoholfogyasztás fokozatosan emelkedett, jelenleg mintegy 12 l tiszta alkohol / fő / év. Ugyanezen idő alatt szinte párhuzamosan az alkoholfogyasztás mennyiségével, emelkedett a cirrhosisos mortalitás is. Sajnos folyamatosan emelkedik az alkoholfüggő egyének száma is hazánkban. Mivel a vírus okozta hepatitises megbetegedések száma az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan csökkent, egyértelműnek látszik, hogy a cirrhosisos mortalitás emelkedésében a nagymennyiségű alkoholfogyasztásnak hazánkban jelentős szerepe van. Vannak epidemiológiai tanulmányok, melyek szerint a cirrhosisos mortalitást aszerint vizsgálták, hogy az egyének fogyasztottak-e rendszeresen alkoholt, vagy absztinensek voltak. A vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy a cirrhosisos eredetű morbiditás, valamint, a cirrhosisban meghaltak aránya, többszörös volt az alkoholt rendszeresen nem fogyasztó egyének adataihoz képest.

Alkoholos zsírmáj esetén más kezelés nem szükséges, mint az alkoholfogyasztás abbahagyása, és a mennyiségben és minőségben megfelelő diéta. Vitamin kiegészítő terápiát, folsavat bár általánosan alkalmaznak, oki hatásuk egyértelműen nem bizonyított. Lipotróp anyagok, mint például a kolin alkalmazása a gyorsabb zsírmobilizáció céljából ugyancsak elterjedt, a bizonyítékok azonban e tekintetben is hiányosak. Azon teoretikus meggondolásból, hogy az alkoholfogyasztás hatására a májsejtekben aktív szabadgyökök keletkeznek, szabadgyökfogó hatású gyógyszerek alkalmazása (silimarin készítmények, E vitamin) számításba jöhet.

Az alkohol legnagyobb része a májban metabolizálódik. A lebomlás során kóros mennyiségben szabadgyökök, oxigén intermedierek keletkeznek, melyek károsítják a lipid- és fehérje anyagcserét, és ezzel igen változatos kórképek kialakulását eredményezik. A májban zsírmáj, alkoholos hepatitis és cirrhosis alakul ki, de ezenkívül károsodhat a cardiovascularis rendszer, az agy, a hasnyálmirigy és a vérképzőrendszer is. A károsodás mechanizmusát számos tényező, közöttük genetikus faktorok, de a táplálkozás is befolyásolhatja.

Kutatási témák:
• A kutatócsoport munkájában elsősorban az alkohol okozta májkárosodás patomechanizmusának egyes vizsgálata szerepel.
• Fontos tisztázni, hogy a különböző típusú alkoholos italoknak milyen pathogenetikai szerepe van
• hogyan alakul a fibrogenesis bizonyos antioxidánsok hatására
• van-e a bornak cardiovascularis protektív hatása

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )