Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Korszerű kezelés hepatobiliaris megbetegedésekben. Urso-deoxycholsav és interferon hatása és az oxidatív stress állapot vírus okozta hepatitisben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gabriella Lengyel
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A máj egyike a szervezet antioxidánsokkal legjobban ellátott szervének. Ennek oka a májban zajló számos biokémiai, méregtelenítõ funkció, melynek során normális körülmények között is nagy mennyiségű szabadgyök szabadul fel. Gyulladásos folyamatok, mint pl. krónikus hepatitisek esetén a fagocytákból kórosan fel szabaduló szabadgyökök a májsejtek károsodásához, elhalásához, kötőszöveti átépüléséhez, végül májcirrhosis kialakulásához vezetnek, s a szöveti természetes antioxidáns védelem elégtelennek bizonyul. Ezért merült fel antioxidánsok exogén adagolása (természetes antioxidáns, E vitamin és szintetikus antioxidáns, pl. flavonoidok) krónikus májbetegségekben.

Kutatási témák:
• Nem tisztázott még, milyen hatással van a modern kezelési mód (interferon, ribavirin, urso-deoxycholsav) a vírus okozta hepatitisekben is jelenlevõ antioxidáns stress állapotra.
• Az autoimmun pathogenesisű májbetegségekben az urso-deoxycholsav kezelés a kóros folyamat progresszióját csökkenti. Tisztázandó a pathogenesis különböző lépése
• Vizsgálataink másik része arra vonatkozik, hogy e kezelés során hogyan változik a szervezet antioxidáns kapacitása, és a fent említett szereknek, vagy hasonló készítményeknek, van-e ilyen jellegű hatása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2016-10-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )