Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A nyugat-európai filozófiai monoteizmus kialakulása, hatása és követelményei az etikával kapcsolatban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Pázmány Péter Catholic University, Budapest
theology
Doctoral School of Sacred Theology

Thesis supervisor: Zoltán Rokay
Location of studies (in Hungarian): PPKE Hittudományi Kar
Abbreviation of location of studies: HTK


Description of the research topic:

Téma: Napjaink egzegézise és "vallástudománya" behatóan és részletesen foglalkozik a bibliai monoteizmus eredetével, morfológiájával. Ugyanez nem mondható el fenntartás nélkül a filozófiai monoteizmusról. Itt még sok a teendő.

A téma első, összefüggően „tettenérhető” emléke Platón etikai monoteizmusa. Őt követi Arisztotelész, aki először nevezi az etikát tudománynak. – Ma már magyar fordításban is közkézen forog Diogenész Laertiosz informatív írása informatív írása a filozófiában jeleskedők ezzel kapcsolatos nézeteiről is. – A Nikomakhoszi etika középkori kommentárjai és Abaelard etikája a keresztény monoteizmusból nőtt ki. – Az újkorban: Immánuel Kant és Fichte etikája és vallásfilozófiája elválaszthatatlan Schelli és Jacobi kontraverziójáig bezárólag. – Nietzsche kritikája, Habermas és Luhmann „valláselmélete”, Joseph Ratzinger teológiai álláspontja ebből a háttérből érthető. Nem szabad megfeledkeznünk Kölcsey Ferencről sem, akinek filozófiai írásai szintén foglalkoznak a monoteizmussal, etikai összefüggésben.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )