Thesis supervisor: Ildikó Nyilasi
co-supervisor: Tamás Papp
Location of studies (in Hungarian): SZTE TTIK, Mikrobiológiai Tanszék Abbreviation of location of studies: SZTE
Description of the research topic:
A többszörösen telítetlen ω-6 és ω-3 zsírsavakra, egészségre gyakorolt kedvező hatásuk miatt, egyre növekvő figyelem irányul és egyre nagyobb szerepet kap mikrobiális úton történő előállításuk. A járomspórás gombák közé tartozó Mortierella és Umbelopsis fajokat micéliumuk magas lipidtartalma miatt az olajtermelő organizmusok közt tartják számon. A tervezett projekt célja ígéretes ω-6 és ω-3 zsírsavtermelő járomspórás gomba törzsek azonosítása, a zsírsav-bioszintézisben szerepet játszó deszaturáz és elongáz enzimeket kódoló gének azonosítása, illetve a zsírsavtermelés módosítása. Ennek keretében különböző induktorok, olajok, szénforrások zsírsavtermelésre gyakorolt hatásának vizsgálatát, a genetikai manipuláláshoz szükséges transzformációs technikák kidolgozását, illetve adoptálását, az azonosított deszaturáz és elongáz gének bejuttatásával pedig zsírsavtúltermelő és megváltozott zsírsavprofilú törzsek előállítását tervezzük.
Required language skills: angol Further requirements: mikrobiológiai és molekuláris biológiai módszerek alap ismerete