Thesis supervisor: Angéla Juhász
Location of studies (in Hungarian): MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete, Alkalmazott Gneomikai Osztály, Martonvásár Abbreviation of location of studies: MTA
Description of the research topic:
A különböző gabonafélékből, mint búza, rozs, árpa, zab készült termékek fogyasztása számos embernél okoznak egészségügyi problémákat. A gabonafélékre mutatott túlérzékenységért elsődlegesen a prolamin családba tartozó fehérjék, mint pl. a gluteninek, gliadinok, α-amiláz inhibítorok és lipidkötő fehérjék felelősek. Azonban az újonnan azonsított allergén fehérjék között számos olyan fehérje van, melyek nem ebbe a családba tartoznak. Az eddigi kutatások szerint a 14 allergén családba tartozó fehérjék az albumin/globulin frakcióban találhatóak, melyek a búza allergia kialakulásáért felelősek. Előzetes vizsgálataink alapján jelentős eltérés mutatható ki egyes gabonafajok genotípusai között, ha akár az IgE-mediált élelmiszerallegéneket, akár az IgA és IgG választ adó cöliákia kapcsolt fehérjéket vizsgáljuk. A tervezett munka célja a marotnvásár gabona génbankban fellelhető, diploid genommal rendelkező Triticum monococcum genotípusok complex allergiás jellemzése. A projekt során tervezett proteomikai, molekuláris biológiai és bioinformatikai vizsgálatok célja a faj genotípusainak jellemzésén keresztül olyan genotípusok azonosítása, melyek kevesebb allergént tartalmaznak, vagy kevésbé toxikusak, így speciális nemesítési alapanyagul szolgálhatnak.
Required language skills: angol Further requirements: molekuláris biológiai és proteomikai módszerek ismerete, bioinformatikai ismeretek