Thesis supervisor: László Varga
Location of studies (in Hungarian): NYME-MÉK Élelmiszertudományi Intézet Mosonmagyaróvár Lucsony u. 15-17. Abbreviation of location of studies: MÉK
Description of the research topic:
A fejlett országok lakosságának évente mintegy 10-30%-a betegszik meg élelmiszerekkel terjedő ártalmak következtében. Az élelmiszer-fertőzések és -mérgezések mintegy egyharmadát baktériumok okozzák. Nem megfelelő állattartási, takarmányozási, fejési és tejkezelési higiénia esetén a nyers tejbe kórokozó mikroorganizmusok kerülhetnek, alkalmatlanná téve azt közvetlen fogyasztásra, vagy élelmiszer-ipari feldolgozásra. A téma kidolgozása során nagyszámú termelőhelyi nyers tej-minta mikrobiológiai minőségének felmérését végezzük el. A vizsgálatok elsősorban kórokozó és feltételes kórokozó baktériumok (Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica stb.) jelenlétének kimutatására irányulnak. A patogén törzsek izolálását követően – biokémiai, szerológiai és molekuláris módszerek felhasználásával – elvégezzük fenotípusos és genotípusos azonosításukat, majd feltárjuk a köztük lévő kapcsolatokat, elemezzük előfordulási törvényszerűségeiket. Eredményeink alapján javaslatokat teszünk a kórokozó baktériumok tejjel (nyers tejjel, vagy nyers tejből készült tejtermékekkel) történő terjedésének megakadályozására.