Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A háromdimenziós ultrahangtechnika jelentősége a szülészet-nőgyógyászatban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Péter Gőcze
Location of studies (in Hungarian): Pécs, Szigeti u. 12.
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Az utóbbi másfél évtizedben az ultrahang-diagnosztika rohamos fejlődésének lehettünk tanúi. A kétdimenziós ultrahangvizsgálat csupán tomografikus síkok ábrázolására képes, „foto-realisztikus felületi, illetve áttetsző” képek megjelenítése nem lehetséges, a térfogatmérés pontatlan, továbbá nehéz a reprodukálhatóság, a dysmorphologiai értékelés korlátozott. Az 1980-as évek vége óta a háromdimenziós ultrahangtechnika a kutatás fő területévé vált a medicinában, majd az 1990-es évek második felében a szülészet-nőgyógyászatban is. A háromdimenziós vizsgáló módszer a diagnosztikus pontosság és gyorsaság jelentős javulását eredményezte. A szülészetben a térhatású kép segítségével az ébrény és a magzat anatómiai viszonyai pontosabban elemezhetők, számos fejlődési rendellenesség korábban kerülhet felismerésre. A magzati szervvolumetria áramlásvizsgálatokkal kiegészítve normál és kóros szervműködés vizsgálatát teszi lehetővé. Nőgyógyászati diagnosztikában a petefészkek és a méh normál és kóros állapotainak vizsgálatánál a szervvolumetria kiegészíthető egyedi háromdimenziós, térbeli áramlásvizsgálatokkal: colorhistogram-analízis alkalmazásával quantitatív szövet- és szervperfúziós vizsgálatok végezhetők. Az új évezredben a technika fejlődésével megvalósult a háromdimenziós digitális képalkotás és archiválás. A digitális képfeldolgozás birtokában a beteg jelenléte nélkül utólagos kielemzésre, digitális konzultációra nyílik lehetőség.
PhD kutatási téma az alábbi célkitűzések köré csoportosul: 1. A háromdimenziós ultrahangtechnika volumetria új módszerének, az eXtended Imaging VOCAL módszer reprodukálhatósága. 2. Az eXtended Imaging VOCAL módszer in vitro, illetve in vivo validálása. 3.A VOCAL és az eXtended Imaging VOCAL volumetria módszerének összehasonlítása. 4. A háromdimenziós ultrahangtechnika volumetria módszerének jelentősége a klinikai gyakorlatban.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2023-05-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )