Thesis supervisor: Éva Vargáné Visi
Location of studies (in Hungarian): Agrár-és Környezettudományi Kar, Biokémiai Intézeti Tanszék Abbreviation of location of studies: AKKBT
Description of the research topic:
Az OÉTI által végzett vizsgálatok szerint Magyarországon a felnőtt lakosság hozzávetőlegesen háromszor annyi sót fogyaszt, mint az ajánlott érték. A sóbevitel mérséklése céljából az EB keretprogramot kezdeményezett, melyhez hazánk is csatlakozott. A témát választó PhD hallgató feladata lesz olyan sóhelyettesítő keverék vagy keverékek kifejlesztése, amellyel megoldható a vörösáruk, például a párizsi vagy a virsli nátrium-tartalmának csökkentése, olyan módon, hogy a mikrobiológiai élelmiszer-biztonság is garantálva legyen, valamint a technológiai, szerkezeti, és érzékszervi tulajdonságok ne változzanak meg jelentősen a hagyományos sótartalmú termékekhez képest. A tervezett vizsgálatok a következők: mikrobiológiai vizsgálatok az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről kiadott rendeletek alapján, főzési veszteség vizsgálat, szerkezetprofil analízis, kémiai összetétel, különös tekintettel a nátrium-tartalomra, érzékszervi bírálat.
Required language skills: angol Number of students who can be accepted: 1