Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Agrár-ökoszisztémák ízeltlábú kártevőinek hatása a takarmány-növények táplálóanyag-tartalmának változására

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Kaposvár
animal husbandry
Doctoral School of Animal Science

Thesis supervisor: Sándor Keszthelyi
Location of studies (in Hungarian): Kaposvári Egyetem-Agrár-és Környezttudiományi Kar, Nővénytermesztési és Növényvédelmi Tanszék
Abbreviation of location of studies: AKKNT


Description of the research topic:

A kártevő ízeltlábúak jelentős változásokat okozhatnak a takarmánynövények mennyiségi és minőségi paramétereiben. Szabadföldi körülmények között vizuálisan és statisztikai elemzésekkel vizsgáljuk a fitofágok megjelenését és terjedését, ennek összefüggéseit az alkalmazott termesztéstechnológiával, az éves időjárási viszonyokkal. A célnövények a jelentkező előképzettségének és az adott időszak lehetőségeinek függvényében a búza, árpa és kukorica. Vizsgáljuk a fitofágok által károsított növények mennyiségi (zöldtömeg-, termésmennyiség) és minőségi (csírázás, cukormobilizáció, enzim aktivitás) paramétereit, valamint a táplálóanyag-tartalmat (Weendei-analízis). Etetési vizsgálatokkal a fitofágok által megváltoztatott tápláló anyagtartalom takarmányozás élettani hatásait is vizsgáljuk. A vizsgált rovarok ezen kártételi, ökológiai vizsgálatai nagymértékben hozzájárulnak az ellenük irányuló védekezési technológiák optimalizásához, hatékony védekezési módszerek kidolgozásához.. E vizsgálatsorozatok kapcsolódnak a rovar-mikrogomba kapcsolatok feltérképezését célzó „Agrár-ökoszisztémák kórokozó gombáinak hatása a takarmánynövények táplálóanyag-tartalmának változására” című kutatási témához.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )