Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Rigó
Klinikai és pathophysiologiai vizsgálatok terhességi hypertoniákban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: János Rigó
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A terhességi hypertonia markereinek vizsgálata
A terhesség alatt fellépő magas vérnyomás az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, mely egyaránt veszélyezteti az anya és a magzat életét. Egyes megfigyelések szerint az elmúlt évtizedekben a terhességi hypertoniák előfordulási gyakorisága emelkedett. Osztályozásuk elvei vitathatók, de egyetértés született abban, hogy a legsúlyosabb formát a praeeclampsia jelenti. Pontos oka nem ismert, de a placentáció zavara és az endothelsejt diszfunkció jelentősége a kórkép kialakulásában bizonyított. Feltételezhető, hogy a placenta által termelt, még nem azonosított kóros vegyület váltja ki az endothelsejt kóros működését, mely a különböző mediátorrendszerek közötti érzékeny egyensúly megbomlása útján a praeeclampsia klinikai tüneteihez vezet. A kóros állapot kialakulásában az immunrendszer az oxidatív stress, az apoptózis, a megváltozott angiogenezis fontos szerepet játszik.
Vizsgálataink célja az előző folyamatokban résztvevő markerek tanulmányozása. E markerek elsősorban fehérjék, melyek expressziója befolyásolhatja a terhességi hypertoniák osztályozását, előrejelezheti praeeclampsia kialakulását és jellemezheti a betegség progresszióját. Vizsgálni kívánjuk e markerek képződését befolyásoló genetikai és környezeti tényezőket, valamint az antihypertenzív gyógyszerek hatását.
A témakörrel foglalkozó Ph.D. hallgató megismerkedhet számos molekuláris biológiai vizsgáló módszerrel, mely az adott fehérje kimutatására alkalmas.

A praeeclampsia és a cardiovascularis kórképek kapcsolata
Számos megfigyelés utal arra, hogy a praeeclampsia és a cardiovascularis betegségek pathogenesisében több közös vonás észlelhető (anyagcsere-változások, gyulladásos folyamatok, oxidatív stress, véralvadási rendszer aktiválódása). Feltételezhető, hogy a praeeclampsia megjelenésekor a terhesség olyan változásokat idéz elő az érrendszerben illetve a vérkeringésben, mely a későbbi életkorban fellépő hypertonia pahogenesisében is szerepet játszik. Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk, hogy azokban a terhes nőkben, akik szüleiben az 50. életév előtti korban fordult elő cardiovascularis kórkép, a súlyos praeeclampsia kialakulásának a kockázata szignifikánsan megnőtt. Vizsgálatainkban arra keresünk választ, hogy ennek hátterében genetikai tényezők, vagy környezeti hatások vannak-e túlsúlyban. Tanulmányozni kívánjuk, hogy praeeclampsiás terhességet követően milyen marker alkalmazható a cardiovascularis kórkép előre jelzésére.

A váradósság alatti depresszió és szorongás vizsgálata praeeclampsiás betegekben
A depresszió, a szorongás és egyéb pszichopatológiai állapotok fontos kockázati tényezői a különböző terhespathológiai kórképeknek. A krónikus stressz, a szorongás és a depresszó a kardiovaszkuláris megbetegedések független kockázati tényezői, a praeeclampsia lehetséges rizikófaktorai is lehetnek. Vizsgálataink során tanulmányozi kívánjuk a szorongásos és depressziós zavarok prevalenciáját praeeclampsiás és egészséges terhes nők körében.
Elemezni kívánjuk a szociodemográgiai változók hatását a terhesség alatti szorongásos és hangulati állapotokra. További célkitűzésünk a praeeclampiás és egészséges várandós nők tartós, karakter jellegű, valamint aktuális szorongásállapotának tanulmányozása.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )