Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A bőrgyógyászati és venerológiai infekciók kórokozóinak mikrobiológiája és ezek új terápiás lehetőségei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Eszter Ostorházi
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, Bőrgyógyászat és Venerológia Képzési Programjában a fent nevezett téma felvételét kérem az alábbi célkitűzésekkel
1. A bőrgyógyászati és venerológiai infekciók kórokozóinak korszerű diagnosztikája, új detektálási módszerek kidolgozása
A bőrgyógyászati infekciók diagnosztikájában a kimutatásra kerülő kórokozók spektrumának szélesítése az anaerob tenyésztéses módszerek használatának korszerűsítése révén. A hagyományos, időigényes tenyésztéses vizsgáló módszerek mellett a gyors PCR alapú diagnosztika pontos, megbízható módszereinek kidolgozása.
A venerológiai kórokozók PCR alapú kimutatásának kidolgozása, a módszer rutin diagnosztikában történő alkalmazhatóságának kidolgozása.
2. A kórokozók virulenciafaktorainak molekuláris kimutatása, az okozott kórkép etiopathogenezisének molekuláris magyarázata
Az egyes kórképekben kitenyészett baktériumok gyakran csak a kolonizáló flóra részei, vagy környezeti kontaminációként kerülnek a vizsgálati mintába. Fontos, hogy csak a tényleges kóroki szereppel bíró mikroorganizmusok ellen indítsunk antimikróbás kezelést, ezért szükséges molekuláris módszerekkel bizonyítani a kitenyészett baktériumok virulencia faktorainak meglétét.
3. A kórokozók rezisztencia mechanizmusainak fenotípusos és genotípusos kimutatása, epidemiológiai vizsgálatok
Mind a bőr bakteriális fertőzései, mind az STD kórképek kórokozói között egyre gyakrabban találkozunk multirezisztens baktériumokkal. A rezisztenciák egy része indukálható, csak a terápia megkezdése után fejeződik ki, így in vitro nehezen vizsgálható. A fenotípusos vizsgálat nem mindig ad pontos tájékoztatást a kórokozóval szemben hatékony antibiotikumokról. Célunk a bőrgyógyászati és venerológiai infekciókat okozó baktériumok rezisztencia-mechanizmusainak molekuláris vizsgálata, az egyes rezisztencia- mechanizmusokat hordozó baktérium törzsek előfordulási gyakoriságának vizsgálata.

4. Új antibakteriális szerek in vitro és in vivo experimentális vizsgálata a multirezisztens kórokozókkal szemben állatmodellek felhasználásával
Törzsgyüjteményünk számos érzékeny és multirezisztens baktériumának segítségével in vitro módszerekkel újonnan szintetizált vegyületek antibakteriális hatékonyságát, hatásmódját és hatásspektrumát meghatározzuk. Vizsgáljuk a hatékonynak bizonyuló szerek farmakokinetikai tulajdonságait. Fertőzéses állatmodellek használatával a vegyületek in vivo hatékonyságát is vizsgáljuk.

5. A bőrgyógyászati és venerológiai infekciók kezeléséhez új alternatívák kidolgozása
Kutatásaink eredményeként új vegyület csoportokat tudunk bemutatni, melyek a meglévő antibiotikumok mellett a gyógyszerkutatás új útvonalai lehetnek.
Szinergizmus vizsgálatokat végezve forgalomban lévő antibiotikumokkal új terápiás javaslatokat teszünk a bőrgyógyászati és venerológiai infekciók kezelésére.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )