Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A külső genitáliák, valamint a húgy és ivarszervek veleszületett és szerzett elváltozásainak vizsgálata gyermekkorban.

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: András Kiss
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

1: A veleszületett húgycsőrendellenességek korrekciójára új műtétek kidolgozása, valamint a késői eredmények feldolgozása

A veleszületett húgycsőrendellenességek közül a hypospadiasis a leggyakoribb, mintegy háromszáz
fiú újszülöttből egy esetben fordul elő. Therápiája egyértelműen sebészi, célja, hogy az egyenes hímvesszőn a kialakított húgycsőnyílás az anatómiailag szokott helyen legyen, biztosítva az előre irányuló vizelést, valamint a zavartalan nemi életet. A korszerű műtéti technikák alkalmazásának, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően javulnak az eredmények, de ennek ellenére kijelenthető, hogy napjaink egyik legnagyobb kihívása a gyermekurológiában a hypospadiasis, valamint szövődményeinek ellátása.

A többszöri sikertelen korrekciós műtétek egyes szerzők szerint kapcsolatba hozhatók psychés vagy psychosexuális károsodással, azonban ezzel kapcsolatban az irodalomban kevés, és gyakran egymásnak alapvetően ellentmondó munkák jelentek meg.

Jelen altéma célja: enyhe, középsúlyos és súlyos hypospadiasis esetén, valamint szövődmény esetén azok korrekciójára új műtéti technikák kidolgozása. Sikeres és többszöri sikertelen korrekciós műtétet követően a betegek követése, psychés, psychosexuális fejlődésük felmérése.

2. Le nem szállt here miatt műtéten átesett gyermekek vizsgálata, különös tekintettel a here-mellékhere fúziós zavarok és a reprodukcós potenciál összefüggésére.

A rejtettheréjűség (a here nem a herezacskóban helyezkedik el) igen gyakori elváltozás, érett fiú újszülöttek 4-8%-ában fordul elő. Therápiája elsősorban műtéti , a herének a herezacskóba történő helyezése, és célja a nemzőképesség károsodásának megelőzése, esetleges daganatos elfajulás, valamint a psychés ártalmak megelőzése. A retineált herével született férfiak egy része nemzőképtelen, még abban az esetben is, ha optimális életkorban megtörtént a korrekciós műtét. Az infertilitás eredetére vonatkozóan több teóriát állítottak fel, legismertebb ezek közül a termikus elmélet, mely azon a tényen alapul, hogy fiziológiás körülmények között a herezacskóban 2-3 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, és a le nem szállt herék esetében a testhőmérséklet károsítja a spermiogenezist. Ezért a here scrotalis helyzetbe való helyezését is egyre korábbi életkorban javasolják. A korai műtétek azonban csak részben javították a fertilitási eredményeket. Az utóbbi években egyre többen számoltak be a le nem szállt heréhez társuló mellékhere rendellenességekről, here-mellékhere fúziós zavarokról, melyek nyilvánvalóan károsítják a nemzőképességet.

Jelen altéma célja: egy vagy kétoldali le nem szállt here miatt műtéten átesett gyermekek követése, az intraoperatív tapasztalt here-mellékhere fúziós zavar és a későbbiekben felmért nemzőképesség kapcsolatának felmérése.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )