Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A vesetranszplantáció során kialakuló iszkémia/reperfúziós károsodás csökkentésének új lehetőségei

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Károly Rácz Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Ádám Hosszú
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A végstádiumú vesebetegség világszerte a morbiditás és mortalitás egyik vezető oka; az idő előtti halálozások száma harmadik az AIDS és a diabetes mellitus mögött. Magyarországon a végstádiumú vesebetegek száma évente 6-7%-al növekszik. Ezen betegek számára a vesetranszplantáció az elsődlegesen választandó vesepótló kezelés, amely a jobb hosszútávú kimenetel mellett jobb életminőséggel és kevesebb költséggel jár, mint a dialízis kezelés. Bár a műtéti technikák és az immunszuppresszió fejlődésével a rövidtávú kimenetel nagymértékben javult az elmúlt évtizedekben, a donorhiány jelentős és az iszkémia/reperfúziós (I/R) károsodás továbbra is a hosszútávú graft túlélés limitáló tényezője.
A transzplantációs várólistán lévők száma csak az Egyesült Államokban meghaladja a százezer főt. A nagymértékű donorhiány enyhítésére igen fontos lenne a kiterjesztett donor kritériumoknak megfelelő graftok állapotának optimalizálása, valamint a kadaver donorból származó graftok maximális tárolási idejének meghosszabbítása. A probléma megoldása tehát egészségügyi és társadalmi szempontból is kiemelkedően fontos.
A transzplantáció mellett sokk, szívmegállás vagy súlyos szuprarenális műtét során is kialakulhat I/R-okozta vesekárosodás, mely a növekvő incidencia mellett elfogadhatatlanul magas halálozással jár. Amellett, hogy a terápia nem megoldott, a betegség gazdasági vonzata is súlyos terhet ró a társadalomra.
A sigma-1 receptor egy dajkafehérje, melynek szerepét eddig elsősorban a központi idegrendszerben vizsgálták, de perifériás szervekben is expresszálódik. Szerepét leírták a tanulás, memória folyamatai mellett depresszióban is. A receptor molekuláris szinten számos folyamatot irányít. A sigma-1 receptorok az inozitol trifoszfát receptorok modulálása által szabályozzák az endoplazmatikus retikulum és a mitokondriumok közötti Ca2+ transzportot, befolyásolják a Na+, K+ és feszültség-függő klorid ioncsatornák működését, az Src protein-kinázok elhelyezkedését és aktivációját, egyes neurotranszmitterek (acetilkolin, glutamát) felszabadulását, és szerepet játszanak a szinapszisok képződésében.
Munkacsoportunk elsőként határozta meg a receptor pontos lokalizációját a vesében és írt le egy új molekuláris mechanizmust, ahol aktivációja peritubuláris kapilláris dilatációt eredményez, így javul a vese vérellátása.
Kutatásaink célja a transzplantációban érintett molekuláris jelátviteli útvonalak, valamint a sigma-1 receptor szerepének vizsgálata in vitro sejtkultúrás modelleken, valamint in vivo rágcsáló modelleken. Célunk továbbá új targetmolekulák feltárása és terápiás beavatkozások kipróbálása a vesetranszplantáció kimenetelének javítására.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2021-05-31

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )