Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Wagner
Transzplantáció nefrológiai és diabetológiai vonatkozásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Basic and Translational Medicine

Thesis supervisor: László Wagner
Location of studies (in Hungarian): SE-Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

A szolid szervek transzplantációjának sikerességét donor-, recipiens- és transzplantáció-specifikus faktorok egyaránt meghatározzák.
Veseátültetést követően a vesefunkció hosszú távú megőrzése, a graft túlélésének biztosítása, a recipiens élethosszának és életminőségének javítása az elsődleges cél. A vesefunkciót és annak progresszióját számos tényező ronthatja, melyek egy része ismert, azonban ezek célzott és hatékony kivédése csak részben megoldott.
A jelenleg rendelkezésre álló imunszuppresszánsok dózis- és időfüggően befolyásolhatják a vesefunkciót, fehérjeürítést provokálhatnak, károsíthatják a beültetett szervet is. Individualizált immunszuppresszív kezelés beállítása, a mellékhatások célzott kezelése segíthet ezek kivédésében.
Diabétesz talaján kialakult veseelégtelenségben a már átültetett vesét is károsíthatja a cukorbetegség, illetve társbetegségei. A vesegraftot érintő diabáteszes nefropátia megfelelő megelőzése és kezelése sem teljesen megoldott. 1-es típusú diabéteszhez társuló veseelégtelenségben a veseátültetés mellett hasnyálmirigy transzplantáció, illetve szigetsejt-átültetés is szóba jön.
Szolid szerv transzplantációját követően a szénhidrát-háztartás gyakran felborul, mely poszttranszplantációs diabétesz mellitusz kialakulásához vezethet. Ez mind a graft, mind a recipiens túlélését, illetve a kardiovaszkuláris rizikót befolyásolhatja, emiatt felismerése, szűrése és megfelelő kezelése kiemelten fontos. Hátterében a korábbiakban fel nem ismert szénhidrát-anyagcsere zavaron, illetve az immunszuppresszív kezelésen túl más tényezők is állhatnak, melyek egy része még felfedezésre vár.
A fenti állapotok mind részletesebb megismerése, megelőzése és kezelése hozzájárulhat a recipiens jó veseműködéséhez és normális cukoranyagcseréjéhez. A transzplantáció sikerét segíthetik mind az ez irányban végzett alapkutatások, mind a klinikai vizsgálatok.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-10-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )