Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
József Kaszaki
Mihály Boros
A gasztrointesztinális rendszer sebészi jelentőségű kórképeinek kísérletes vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Doctoral School of Multidisciplinary Medical Scienses

Thesis supervisor: Mihály Boros
co-supervisor: József Kaszaki
Web address (URL): http://web.med.u-szeged.hu/expsur/info.htm
Location of studies (in Hungarian): SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

Témavezetők:
Dr. Boros Mihály tanszékvezető egyetemi tanár (Tel.:62-545-102); Dr. Kaszaki József egyetemi docens (Tel.:62-545-672);
Dr. Hartmann Petra egyetemi tanársegéd (Tel.:62-545-106)
A program közvetlen célja az ischaemiás-hypoxiás szövetkárosodásban döntő szerepet játszó mikrocirkulációs zavarok alaposabb megismerése és befolyásolása, valamint a lehetséges terápiás útirányok kijelölése. A Sebészeti Műtéttani Intézet (SMI) mikrokeringési laboratóriuma lehetőséget biztosít a szöveti véráramlás in vivo vizsgálatára a legtöbb szervben: intravitális videomikroszkópiával (IVM) a sejtes reakciók, a mikrovaszkuláris érátmérő, az áramlási sebesség változásai, és az érfal permeabilitási viszonyai vizualizálhatók és számszerűsíthetők. A módszert alkalmassá tettük többek között a vékonybél, a nyelőcső, a gyomor vagy a vastagbél és a máj anatómiai rétegeinek mikrokeringésének in vivo, közvetlen megfigyelésére. A fluoreszcens képalkotás mellett lehetőség nyílik az IVM technika továbbfejlesztését jelentő OPS (Orthogonális Polarizációs Spektrális) képalkotás kísérletes körülmények közötti használatára is. A szövetkárosodás mértékének in vivo megítélésére és a kapott eredmények konvencionális fénymikroszkópos analízisével való összevetésre ad lehetőséget a laser scanning confocalis endomicroscop (LSCM) használata. A szöveti hypoxia subcelluláris következménye a mitokondriális funkciók megváltozása, melynek vizsgálatára az OROBOROS (nagy felbontású Oxygraph 2K) módszert használjuk, amellyel lehetővé válik a mitokondriális elektrontranszport, oxidatív foszforiláció (oxfosz) és ATP szintézis hatékonyságának megítélése.

1.)A vékonybél keringési zavarai, az ischaemia-reperfúziós károsodás és terápiás lehetőségei, különös tekintettel a mikrokeringési és motilitási szövődmények vizsgálatára.
2.)Gyulladáscsökkentő kezelések hatásai gasztrointesztinális sebészeti kórképekben. Az oxido-reduktív stressz befolyásolása foszfolipidekkel. Az oxido-reduktív stressz által kiváltott metánképződés kórtani és diagnosztikus jelentősége.
3.)Nem-szteroid gyulladásgátlók kovalensen konjugált származékainak vizsgálata a tápcsatorna gyulladásos megbetegedéseinek kezeléséhez
4.) A máj ischemia – reperfúzió mikrokeringésre gyakorolt hatása.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2019-12-19

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )