Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
János Urbancsek
Az asszisztált reprodukció klinikai és embriológiai vonatkozásai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: János Urbancsek
Location of studies (in Hungarian): Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az asszisztált reprodukciós eljárások, így a szervezeten kívüli megtermékenyítés kezelés (in vitro fertilizáció és embriótranszfer = IVF-ET) elsődleges célja (végpontja) terhesség létrejötte.

A stimulációs protokollokban alkalmazott készítmények közvetlenül a tüszőérésre hatva befolyásolják a növekvő tüszők és így a várhatóan nyerhető petesejtek számát, ezzel a kezelés eredményességét. A petesejtek számán kívül prediktív értékkel bír a petesejtek és a létrejövő előembriók minősége.

A kezelések során alkalmazott készítmények közvetlen hatással lehetnek a stimuláció és így a kezelés kimenetelére; elégtelen reakció miatt leállított ciklusok esetén petesejtnyerést nem végzünk, petefészek túlstimulálódási szindróma esetén az embrióbeültetés későbbi időpontra való halasztására is sor kerülhet.

Terhesség létrejötte esetén különválasztjuk a biokémiai és klinikai terhességeket, a klinikai terhességek csoportján belül a beágyazódási arányt (többes fogamzások) és a továbbfejlődő embriók számát (többes terhességek) vizsgáljuk. Minden kezelés végső eredményessége a megszületett magzatok arányával jellemezhető (élveszülések száma).

A szervezeten kívüli megtermékenyítés fent felsorolt klinikai aspektusainak vizsgálatán kívül a téma az alábbi embriológiai kérdésekkel is foglalkozik.

In vitro fertilisatiós kezelések során nyert petesejtek morphologiai vizsgálata. A petesejtek leggyakoribb morphologiai eltéréseinek (szemcsézettség, vacuolumok, sarkitest elváltozások, perivitellináris tér rendellenességei) megfigyelése, és az egyes rendellenességek későbbi embriófejlődésre gyakorolt hatásának vizsgálata.

In vitro fertilisatiós kezelések során létrejött zygoták morphologiai jellemzőinek vizsgálata. A zygoták morphologiai jellemzőinek (szemcsézettség, vacuolumok előfordulása, a sarkitestek morphologiája és elhelyezkedése), valamint az előmagok és az abban megfigyelhető magvacskát elhelyezkedésének megfigyelése, az egyes morphologiai jellemzők későbbi embriófejlődésre gyakorolt hatásának vizsgálata.

Praeembryók morphologiai vizsgálata in vitro fertilisatiós kezelések során. A megtermékenyült petesejtekből létrejött praeembryók osztódásának, morphologiájának megfigyelése, az egyes morphologiai jellemzők későbbi embriófejlődésre (beágyazódásra) gyakorolt hatásának vizsgálata.

A zona pellucida vastagságának, morphologiai jellemzőinek vizsgálata in vitro fertilisatiós kezelések során. A zona pellucida jellemzőinek hatása a beültetésre kerülő praeembryók későbbi fejlődésére, beágyazódására. A zona pellucida mesterséges megnyitása (asszisztált hatching) technikai lehetőségeinek, és azok hatékonyságának vizsgálata, a különböző módszerek összehasonlítása.

Optimális bírálati rendszer összeállítása a beültetés előtt álló praeembryók életképességének megítélésére a petesejtek, zygoták és praeembryók morphologiai vizsgálata alapján.

Spermiumok hialuronsav réteghez való kötődésének vizsgálata az asszisztált reprodukciós kezelések során. A hialuronsav-kötődés mértéke, valamint a különböző asszisztált reprodukciós technikák eredményessége közti összefüggések vizsgálata.

Hereszövet minták minőségének vizsgálata az in vitro fertilisatiós kezelések során történő felhasználhatóság szempontjából. A hereszövetből nyert hímivarsejtek számának, motilitásának valamint morphologiájának vizsgálata, és azok hatása az in vitro fertilisatiós kezelések eredményességére.

Különböző petefészek stimulációs protokolloknak a petesejtek, zygoták és praeembryók morphologiai jellemzőire gyakorolt hatásának vizsgálata.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )