Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Károly Pap
Keresztszalag pótlásra felhasználható allo- és autograftok vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Károly Pap
Location of studies (in Hungarian): SE
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Az elülső keresztszalag kulcsszerepet játszik a térd stabilizálásában és normál működésének fenntartásában. Szakadása a térd instabilitását okozza, aminek következtében szekunder gonarthrosis alakulhat ki. Ezért célszerű ezt a saját (autograft) vagy más személyből kivett (allograft) szalaggal sebészi úton pótolni.
A különböző graftok statikus és dinamikus szilárdsági tulajdonságainak mérése és statisztikai elemzése után választ kapunk a graft implantáció alapvető kérdéseire, hogy van-e szilárdsági különbség graft típus, nem, kor tekintetében a minták között (autograft modell) valamint, hogy a különböző dózisú (25 kGy és 50 kGy) sugárzás megváltoztatja-e a graftok szilárdságtani jellemzőit (allograft modellek).
Reményeink szerint a sugárzás és a fagyás káros következményeit sikerül minimálisra, és a kutatás végén, reményeink szerint egy könnyen használható, biztonságos, "off the shelf" termék állítható elő, amivel a keresztszalag-pótlások egy része allografttal megoldható lenne. A sebészileg és mikrobiológiailag is tökéletesen előkészített termékek lényegesen csökkentenék a műtéti időt, postoperatív fájdalmat, vérvesztést és szövődményeket, azaz a terápiás költséget és a kórházi benntartózkodást. További előnye, hogy a beteg egyéb térdízület közeli lágyrészeit nem sértjük, ami a rásérülések kockázatát is csökkenti.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )