Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Gábor Katona
Az Obstruktív Alvási Apnoe Szindróma gyermekkori vonatkozása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Gábor Katona
Location of studies (in Hungarian): Heim Pál Gyermekkórház
Abbreviation of location of studies: HPGY


Description of the research topic:

Az obstruktív alvási apnoe szindróma gyermekkorban mind a kiváltó okokat tekintve, mind a végleges terápiás megoldások szempontjából eltér a felnőttkori formától. A betegség hátterében megtalálható az orr- és garatmandula kóros túlnövekedése, a garatfal izomzatának tónusvesztése, a gége alaki és mozgás zavarai, a kraniofaciális fejlődési rendellenességek okozta légáramlási zavarok.
Az önálló kutatásnak tartalmazni kell a betegség kivizsgálásának különböző korcsoportoknál alkalmazandó menetét. Állítson fel egymásra épülő vizsgálati fokozatokat, a kérdőíves felméréstől kezdve a szűrő jellegű vizsgálati módszereken és lehetőségeken át az alvás centrumokban megvalósítható noninvazív és invazív eljárásokig. Fordítson külön figyelmet a gyermekkorra jellemző alvási fiziológiára, különös tekintettel az indukált alvás esetében.
Hasonlítsa össze a nemzetközi vizsgálatoknál használt kritériumok alkalmazhatóságát, adaptálja a magyarországi epidemiológiai viszonyoknak megfelelően. Tekintettel a posztoperatív légzési komplikációk alapbetegség okozta magasabb gyakoriságára, állítson fel monitorizálási feltételeket a súlyossági fokoknak megfelelően.
Vizsgálja a betegek mintegy 4/5-ében hatásos sebészeti beavatkozás (tonsillo- és / vagy adenotomia) után perzisztáló tünetek esetében az alvás alatt végzett nazo-faringo-laringoszkópia szerepét és alkalmazásának feltételeit, figyelembe véve a farmakokinetikumoknak a fiziológiás alvásra gyakorolt hatását.
Irodalmi adatok igazolják a felnőttkori obstruktív alvási apnoéhoz társuló alsó légúti gyulladások jelenlétét. Igazolja vagy zárja ki a gyermekkori formákban ezen inflammatórikus elváltozások jelenlétét olyan noninvazív módszerrel, mely könnyen alkalmazható a különböző korcsoportokban és a betegek számára tolerálható.
Régóta ismert a különböző alvászavarok kognitív funkciókra gyakorolt negatív hatása. A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma egyik vezető tünete az átlagostól különböző mértékben elmaradó tanulási funkció. Pszichológiai és fiziológiai vizsgálati módszerek párhuzamos alkalmazásával vizsgálja a különböző memória funkciók (explicit, implicit) változását a normál populációhoz viszonyítva, illetve ezen funkciók diurnális ingadozásait.


Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )