Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Az ízületi terhelőfelszínek porckárosodásainak és kezelési lehetőségeinek kísérletes és klinikai vizsgálata

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: László Hangody
Location of studies (in Hungarian): Uzsoki Kórház, Ortopéd-traumatológiai Osztály
Abbreviation of location of studies: UK


Description of the research topic:

A munka során több, ma még az ortopéd sebészetben rutinszerűen implantátumként nem használatos térhálós szerkezetet biztosító biodegradábilis anyag vizsgálata történik meg. Állatkísérleteket folytatunk, hogy a mozaikplasztika, mint világsikert befutott magyar porcfelszín rekonstrukciós eljárás tovább tökéletesedjen. Ugyanakkor a munka másik törekvése, egy olyan anyagnak a felkutatása, mely a jövőben végzendő porcfelszínképző törekvések során biológiai tulajdonságainak köszönhetően alkalmazható legyen humán műtéteknél is.
A kísérleteken kívül részletes szövettani vizsgálatokat végzünk a választott anyag szöveti válaszreakcióinak megfigyelésére. Klinikai próbák is történnek az optimálisnak tartott implantátumok gyakorlatban való alkalmazhatóságának igazolására.

Anyag és módszer :
A célok elérése érdekében biodegradábilis anyagok állatkísérletek során történő beültetését végezzük, valamint részletes szövettani elemzéseket folytatunk a választott anyag szöveti válaszreakcióinak megfigyelésére. Klinikai próbákat is végzünk az optimálisnak tartott implantátumok alkalmazhatóságának igazolására. Állatkísérleteink során ötven kutya száz térdízületébe implantálunk biodegradábilis anyagokat ezen területek posztoperatív vizsgálatával. Azt a céljainknak legjobban megfelelő donor területet kitöltő anyagot keressük, mely megakadályozhatja a posztoperatív bevérzéseket. Az általunk vizsgált reszorbábilis anyagnak több további feltételnek kell megfelelnie. Felületükön jó minőségű reparatív
szövetnek kell képződnie, állományukba gazdag vasculáris és sejtes benövéseknek lezajlania, mégpedig olyan módon, ahogy az a természetes gyógyfolyamatok során szokott történni. Állatkísérleteinkben hat különböző biodegradábilis anyag viszsgálatát tervezzük. A munka során az szempont is fontos, hogy későbbi porcfelszín képző eljárások kidolgozásánál az általunk megfelelőnek tartott anyagot széles körben fel lehessen használni.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )