Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A ghrelin sejtproliferációs hatásában résztvevő gének meghatározása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Miklós Góth
Location of studies (in Hungarian): Állami Egészségügyi Központ
Abbreviation of location of studies: ÁEK


Description of the research topic:

A növekedési hormon szekretagóg (GHS) ghrelinnek pozitív hatása van számos típusú sejt proliferációjára, többek között a zsírszövet, prosztata, máj, mellékvese és hypophysis sejtvonalakra. Ennek pontos mechanizmusa nem ismert, feltehetőleg nem a GHS-R1a típusú receptoron zajlik. Ebben a program tervezetben javasoljuk microarray technikával az ebben a folyamatban érintett géneknek a meghatározását, egyebek között zsír-, pancreas-, pajzsmirigy-, mellékvese sejtekben, GH3 sejtvonalon. A megfelelő koncentrációjú (korábbi vizsgálatok szerint 10-6 - 109 M) gherlin kezelés után RNS kivonást végzünk a sejtekből majd cRNS előállításával a microarray vizsgálatot elvégezzük. A kiértékelés során megbízhatóan emelkedett vagy csökkent expressziót mutató gén eltéréseit reverse transcriptase-PCR vizsgálattal igazolnánk.
A vizsgálat előfeltétele (sebész által eltávolított) szövet-tumor gyűjtemény összeállítása; annak -70 Co-on vagy folyékony nitrogénben való tárolása.
A traumás agysérülés (TBI) által előidézett hypopituitarismus
A TBI-t elszenvedett betegek mintegy 60%-a 30 év alatti a fejlett országokban a 35 év alatti felnőttek halálozásának és munkaképtelenségének fő oka. A TBI-t, mint a neuroendokrin diszfunkció okát több, mint 50 éve felismerték, a témával foglalkozó első átfogó közleményt azonban csak 2000-ben publikálták. Bár azóta ismeretessé vált, hogy a TBI kapcsolatos a hypopituitarismus különböző manifesztációival, elsősorban GH valamint FSH és LH hiánnyal, azonban a klinikai jellemzők, a kórképek prevalenciája alig ismert. A koponya trauma lehet enyhe és történhet akár évekkel a hypopituitarismus kórismézése előtt is. A legújabb irodalmi adatok szerint különböző fokú és típusú hypophysis mellsőlebeny elégtelenség alakul ki a sérülést követően az esetek 20-25%-ában, leggyakoribb az izolált GH elégtelenség. A TBI-n átesett betegek rutinszerű endokrin átvizsgálása nemzetközi viszonylatban is csak elvétve történik meg rutinszerűen, hazánkban pedig egyáltalán nincs ilyen jellegű szűrővizsgálat. Prospektív vizsgálat – lehetőleg nemzetközi együttműködés - keretében kívánjuk a TBI-n átesett betegek endokrin szűrését, követését, szükség esetén kezelésbe vételét elvégezni, a kapott adatokat statisztikailag feldolgozni.
Acromegalia és csonttörési kockázat. Acromegaliás adatbázis létrehozása
Korábbi vizsgálatainkban megállapítottuk, hogy a csont ásványianyag sűrűsége (BMD) mind aktív, mind inaktív acromegaliában normális. Miután a törési rizikó nemcsak a BMD függvénye, célkitűzésünk a hazai acromegaliás betegek csonttörési adatainak rögzítése, a törési kockázat megállapítása. Az aktív és inaktív betegcsoportot az egészséges kontrollokon kívül egybevetnénk az acromegalia kezelése következtében GH hiányossá vált, ezért GH pótló kezelésben részesült betegcsoporttal. A vizsgálat kapcsán további célként fogalmazzuk meg egy hazai, minél teljesebb acromegaliás adatbázis felállítását.
Felnőtt GH hiányos betegek GH pótló kezelése
Korábbi vizsgálatainkban a témakör számos aspektusát elemeztük. A GH kezelés felnőttkori alkalmazásának elterjedésével egyre több gyermekkori kezdetű (CO) hormonhiány folyamatos szubsztitúciójára kerül sor. Fontos információt adna azon betegekkel való összehasonlításuk, akik szintén CO GH hiányban szenvednek, de hormon-szubsztitúció folytatása csak több éves kihagyás után került sor.
Humán hypophysis daganatok sejtszintű és molekuláris vizsgálata
Daganatos hypophysisekből műtét során nyert minták sejtjei szekréciós tulajdonságainak in vitro vizsgálata (reverse hemolytic plaque assay, sejttenyészetek). Az adatok értékelése a prae- és posztoperatív klinikai vizsgálatok tükrében.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )