Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Artúr Beke
A terhesség során végzett magzati ultrahangvizsgálatok hatékonyságának vizsgálata a fejlődési rendellenességek felismerésében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Semmelweis University, Budapest
clinical medicine
Doctoral School of Clinical Medicine

Thesis supervisor: Artúr Beke
Location of studies (in Hungarian): SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Abbreviation of location of studies: SE


Description of the research topic:

Célunk az újszülöttkorban felismert és a pathologiai, fetopathologiai vizsgálattal kimutatott fejlődési rendellenességek esetén a praenatalis ultrahangvizsgálatok hatékonyságának vizsgálata. A kutatás során vizsgáljuk a polygénesen és monogénesen öröklődő, a chromosoma-rendellenességekhez társultan előforduló és az egyéb multiplex malformatiókhoz társuló rendellenességeket. Elemezzük az egyes szervrendszeri eltérések prevalenciáját. A terhesség alatti szűrővizsgálatok hatékonyságának elemzése során vizsgáljuk az egyes szervrendszerekre bontott statisztikai jellemzőket, az egyes anomáliáknál megfigyelhető szenzitivitást, specificitást, különös tekintettel az elvégzett vizsgálatok számára, és az eltérés felismerésekor a terhességi korra. A prae- és postnatalis vizsgálatok eredményeinek elemzése során célul tűztük ki annak vizsgálatát, hogy a különböző rendellenességek milyen arányban társultak egyéb eltéréssel, így polyhydramnionnal/ oligohydramnionnal, intrauterin retardatióval, egyéb cytogenetikai és molekuláris genetikai vizsgálattal kimutatható eltéréssel, biokémiai, serologiai és DNS szinten kimutatható infectiós paraméterekkel. Vizsgáljuk a terhesség kimenetele és a rendellenesség súlyossága, komplexitása közötti correlatiót, a prognosztikai paramétereket.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2020-05-20

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 2.2358 ( 2017. X. 31. )