Thesis supervisor: László Somogyi
co-supervisor: Katalin Badakné Kerti
Location of studies (in Hungarian): SZIE BC, 1118 Budapest, Villányi út 29-43. Abbreviation of location of studies: SZIE
Description of the research topic:
A téma keretében zsiradékok és cukrok rendszereinek állománykialakító hatását kell elemezni. A kutatómunka kiterjed arra is, hogy a legjelentősebb állományjellemzők tekintetében a két makronutriens milyen kölcsönhatást gyakorol egymásra. A vizsgálatokat modellrendszeren, majd reális élelmiszerekben (elsősorban édesipari termékekben ) szükséges elvégezni tekintettel arra, hogy az édesipari és sütőipari termékekben a zsiradékok nem önmagukban vannak csak jelen, hanem más alkotókkal együtt, jellemzően egyszerű vagy összetett szénhidrátokkal. Ezen alkotót együttesen felelnek pl. a töltelékkrémek állományának kialakításáért, a termékek tárolás alatti változásaiért.
A kutatás során a WHO ajánlásainak figyelembevételével keressük a zsiradékcsökkentés és a cukorhelyettesítés lehetőségeit, az állományváltozás függvényében. A kutatás során a lipid-szénhidrát komplexek fizikai, termikus és reológiai jellemzőit vizsgáljuk, összetételük függvényében.
Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2019-01-31
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).