Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Illés Bálint Csaba
Minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetése és fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Neumann János Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Neumann János Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Illés Bálint Csaba
helyszín (magyar oldal): Neumann János Egyetem Budapest
helyszín rövidítés: NJE


A kutatási téma leírása:

Kutatásaink során egyrészt vizsgáljuk élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepét hazai és nemzetközi téren egyaránt, másrészt elemezzük a különböző minőségbiztosítási modellek alkalmazhatóságát, alkalmazásuk hatékonyságát és azok fejlesztési lehetőségeit.
Az EU szabályozáson belül is kulcsterületté vált az élelmiszerbiztonság, melyen belül a koherens és átlátható szabályozás a fő cél, a termőhelytől a fogyasztó asztaláig terjedő ellenőrzés, a tudományos igényű tanácsadási feladatok megerősítése, magas szintű humán egészségügyi és fogyasztóvédelmi rendszer működtetése.
Az elmúlt időszakban a minőséggel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos kockázatok jelentő-sen felértékelődtek. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok erősödése összefügg a kereskedelem glo¬balizációjával, valamint a termékfejlesztés és a technológiafejlesztés gyorsulásával. Az élel¬miszerek biztonsági összetevői a fogyasztó számára, bizalmi terméktulajdonságok, amely azt jelenti, hogy sem a vásárlás előtt, sem utána a fogyasztó nem képes ellenőrizni azokat. Az elmúlt években bekövetkezett fogyasztói bizalomvesztés a teljes élelmiszerellátási lánc min-den szereplője számára jelentős kihívást jelent.
Az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények szerepe és megítélése a gazdaságban és a társadalomban egyaránt egyre inkább felértékelődik. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan az élelmiszerpiacok – döntően a fejlett országokban – telítetté váltak. Az élelmiszerfogyasztói magatartás összetevőin belül a biztonsági motivációk erősödnek, így nagyobb figyelem mutatkozik meg az élelmiszerbiztonsági, a minőségi és etikai összefüggések iránt.
Kutatásainkkal ezen területeken alkalmazott minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszerek fejlesztéséhez, azok hatékonyabb gyakorlati működtetéséhez kívánunk hozzájárulni.

Lehetséges kutatási irányok:
- Az élelmiszereknek a termőhelytől a fogyasztó asztaláig terjedő nyomonkövetése és ennek kihívásai. Az iskolai étkeztetés élelmiszer-láncának feltárása (Farm-to-table).
- A konyhai szolgáltatás minőségének javítása az iskolai közétkeztetésben. Az iskolai étkeztetésben alkalmazott humán erőforrás élelmiszer-kezelési gyakorlatának hatása az élelmiszer-biztonságra.
- Az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentési lehetőségei a menedzsment eszközeivel. A közétkeztetés ökológiai lábnyomának feltérképezése.
- Az élelmiszer-biztonsági, a minőségi és etikai összefüggések szerepe a élelmiszerfogyasztói magatartásban.

A kutatási téma kiíró legfontosabb publikációi a kutatási témában:

1. Tóth András József, Dunay Anna, Illés Bálint Csaba, Battay Márton, Bittsánszky András, Süth Miklós (2023): Food liking and consumption in schools: Comparison of questionnaire-based surveys with real consumption. FOOD QUALITY AND PREFERENCE, 103:(January), Paper: 104692, https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104692
2. Illés, Bálint Csaba; Dunay, Anna✉; Serrem, Charlotte; Atubukha, Bridget; Serrem, Kevin (2021): Food Safety and Sanitation Implementation Impasse on Adolescents in Kenyan High Schools. INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH, 18:(3), Paper: 1304, 15 p., https://doi.org/10.3390/ijerph18031304
3. Viegas Claudia, Lima João, Afonso Cláudia, Toth Andras Jozsef, Illés Bálint Csaba, Bittsánszky András, Šatalić Zvonimir, Vidaček Filipec Sanja, Fabijanic Valeria, Duran Samuel, Alonso Jairo, Spinelli Monica, Matias Andrea, Souza Pinto Ana Maria, Rocha Ada (2021): Children-menus in shopping centres restaurants: a multicentric study. BRITISH FOOD JOURNAL, 123:(ahead-of-print) Paper: BFJ-05-2021-0504, 14 p., https://doi.org/10.1108/BFJ-05-2021-0504
4. Illés, B. Cs., Tóth, A. J., Dunay, A., Lehota, J., Bittsánszky, A. (2018): Evaluation of food safety knowledge and microbial status of food contact surfaces in schools. JOURNAL OF FOOD SAFETY, 38:(4) Paper: e12480, https://doi.org/10.1111/jfs.12480
5. Garcia Martinez, M., Poole, N., Skinner, C., Illés, Cs. & Lehota, J. (2006): Food Safety Performance in European Union Accession Countries: Benchmarking the Fresh Produce Import Sector in Hungary. AGRIBUSINESS, Vol. 22, No. 1, pp. 69-89., https://doi.org/10.1002/agr.20073


Jelentkezési határidő: 2024-08-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )