Az őszibarack termesztése hazánkban évszázados hagyományokra tekint vissza, azonban az évtizedek során a termesztés technológiája - beleértve a fajtahasználatot is - sokat változott. A termesztést megnehezítő, egyik legjelentősebb, régóta ismert betegségkomplex, az akár már fiatal korban is bekövetkező hajtás-, és vesszőelhalás, valamint a részleges, vagy akár teljes fapusztulás. A kórfolyamat gyakran rövidebb vagy hosszabb ideig látens is maradhat. A tüneteket több kórokozó együttesen, vagy külön-külön is kiválthatja. Irodalmi adatok alapján a tüneteket előidézhetik a Pseudomonas syringae fajkomplex tagjai, a Ca. Phytoplasma prunorum, bár hazai megfigyelések szerint leginkább növénypatogén gombák (pl. Cytospora fajok) állhatnak a betegség háttérben. Kizárólag vizuális értékeléssel nem lehet teljes bizonyossággal meghatározni, hogy mely kórokozó vagy kórokozók játszanak elsődleges szerepet a kórfolyamatban.
A vizsgálat során fő célunk országos mintavételezéssel és értékeléssel feltárni a kórokozók dominanciaviszonyait és az azt befolyásoló tényezőket (pl. fajta/alany szerepe, ültetvények termesztés technológiájának szerepe, ültetvények környezetének hatása). A kórokozók jelenlétét tenyésztéssel és nukleinsav alapú molekuláris módszerekkel (PCR, nested PCR) igazoljuk.